Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Vattenfalls och tyska Unipers (före detta Eon) hot om att även släcka ner resterande svenska kärnkraftsreaktorer, förutom de fyra som de redan fattat beslut om, är inget annat än tomt burkskrammel för att sätta press på regeringen att avskaffa den för dessa bolag obehagliga effektskatten.

För det första skulle en sådan nedläggning skapa kaos på den svenska elmarknaden, vilket knappast ligger i Vattenfalls ägare, svenska statens och i slutändan landets medborgares intressen. Uniper och dess ägare har förvisso inget sådant ansvar, men det finns inga bra företagsekonomiska skäl för bolaget att lägga ner även Oskarshamns 3, efter att de redan beslutat att lägga ner de två äldsta och minsta reaktorerna. Samma företagsekonomiska argument gäller naturligtvis även för Vattenfall, som är majoritets ägare i Ringhals AB, som i förra veckan formellt fattade beslutet att stänga Ringhals 1 och 2.

För om de verkligen på allvar trodde att de svenska elpriserna inte skulle återhämta sin från sin nuvarande bottennivå så vore det naturligtvis företagsekonomiskt vettigare att sälja sina kärnkraftsinnehav än ta kostnaderna för att lägga ner dem. Att det inte skulle finnas någon riskkapitalfond, eller något konsortium från exempelvis basindustrin, som skulle kunna tänka sig att ta över dessa kärnkraftverk är uteslutet. Och eftersom det vore samhällsekonomiskt katastrofalt att stänga dem, det är redan en stor samhällsekonomisk förlust att stänga de första fyra, så finns staten där som ”buyer of last resort”.

För redan med de fattade besluten att stänga fyra av Sveriges tio reaktorer så har ju dessa ägare bäddat för att elpriserna kommer att stiga rejält, vilket är hela avsikten med stängningen för annars hade de ju även försökt sälja dessa reaktorer. Eftersom både Vattenfall och Uniper har andra stora krafttillgångar i Sverige så räknar de, i sann oligopolistisk anda där försvar av pris alltid går före volym, med att det ökade priset mer än väl täcker kostnaderna för nedläggningarna.

Men kan de bli kvitt den skavande effektskatten så gör det naturligtvis kalkylen ännu bättre.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.