Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den kinesiske ledaren Xi Jinping landar snart l England. Hans värd, Premiärminister David Cameron, är möjligtvis stoltare än de brittiska medborgarna är.

Förutom allt kontroversiellt som har med Kina och Storbritanniens främsta allierade USA att göra, så är det kärnkraften som just nu rör upp känslorna.

Franska energijätten EDF ska bygga en nytt superkärnkraftsverk vid Hinkley Point, i Somerset längst ut i sydvästraste England. Bygget får ett massivt brittiskt statligt stöd, men fransmännen behöver givetvis kinesisk hjälp. Den brittiska kärnkraftsframtiden kommer därmed att ägas till 40 procent av kinesiska statsbolag.

EDF:s brittiska dotterbolag hette för övrigt tidigare British Energy, ett bolag som Vattenfall försökte köpa en gång i tiden – men affären stoppades av Maud Olofsson.  I stället fick Vattenfalls expansionslusta sin tillfredställelse i jätteköpet av holländska Nuon, med känt resultat.

 

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.