Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ica-gruppens huvudägare är en ideell förening med så mycket pengar att det börjar bli ett problem. Vad göra?

 

Kursraketen Ica har börsens mest udda ägarbild. Bolaget är det enda på storbolagslistan som kontrolleras av en ideell förening. Huvudägaren Ica-handlarnas förbund har 51 procent av aktierna.

Det kanske inte låter så märkvärdigt. Många bolag – som Swedbank, Trelleborg, NCC, Ratos och ytterst hela Wallenbergsfären – kontrolleras ju av allmännyttiga stiftelser.

Vad är skillnaden? Jo, ganska stor, visar det sig. I alla fall ur ett börsmaktsperspektiv. Stiftelser måste dela ut minst 80 procent av mottagna utdelningar för att klassas som allmännyttiga. Ideella föreningar, å andra sidan, får inte dela ut pengar till sina medlemmar.

Så medan många stiftelser har svårt att bygga upp ett buffertkapital, kan rika ideella föreningar drabbas av det motsatta ”problemet”; en kassa som svämmar över. Och det är just vad som händer i Ica-förbundet, högst sannolikt Sveriges tätaste ideella förening.

Aktieposten i Ica-gruppen är bara den värd nära 30 miljarder kronor. Till det kommer kassan på uppåt fem miljarder. Sedan två år är förbundets aktier dessutom berättigade till utdelning på samma villkor som övriga aktieägares. Det innebär att ytterligare en dryg miljard klirrar in efter Icas årsstämma i april.

Förbundets huvudsakliga uppgift är att ”bevara, utveckla och stärka Ica-idén”. Driftskostnaden på 80 miljoner är växelpengar i sammanhanget. Det innebär att förbundsstyrelsen har det angenäma problemet att bestämma vad alla sköna miljarder ska användas till.

Parallellt har Ica-gruppens näst största ägare Industrivärden, med drygt tio procent av aktierna, också ett problem. Investmentbolagets nya ledning, med ordföranden Fredrik Lundberg i spetsen, har bestämt att Industrivärden ska skapa värde genom att vara en aktiv huvudägare i sina portföljbolag. Då passar Ica inte in. I Ica-gruppen är det nämligen förbundet som kör, medan Industrivärden sitter i baksätet.

Dessutom har Industrivärden ambitionen att dra ned sin skuldsättning, som fortfarande ligger över bolagets mål. Det problemet skulle kunna fixas genom att sälja ett av innehaven. Slutligen slumpar det sig så väl att Industrivärdens post är värd ungefär lika mycket som Ica-förbundet har i kassan när årets kupong har fallit.

Två bolag. Två problem. En lösning. Det är inte konstigt att det spekuleras friskt på aktiemarknaden i att förbundet köper Industrivärdens post – hela eller delar av den – när den väl säljs. Förbundet skulle då öka sitt ägande i Ica-gruppen till nära 62 procent.

Men vad händer om förbundet inte köper Industrivärdens post? Och, även om man gör det, kommer ju ”problemet” tillbaka med nya utdelningar framöver. Det finns några olika möjligheter:

I teorin kunde förbundet kanske ombildas till en ekonomisk förening och dela ut pengar till medlemmarna. Det är dock mindre troligt. Ica-idén lever stark bland de cirka 1500 Ica-butiksägarna, ibland beskrivs de som en sekt. Det är dessa som utgör förbundets medlemmar och som alltså ytterst är Ica-gruppens huvudägare (Icas organisation är snårig, se nedan).

Förbundet kunde också använda pengar till att utöka sina egna kommersiella verksamheter. Vid sidan av innehavet i Ica-gruppen äger förbundet idag ett finansbolag som tillhandahåller factoring- och leasingtjänster, samt ett mediabolag som ger ut två branschtidningar.

Troligare är nog att man i stället vill ha torrt krut i reserv om Ica-gruppen behöver finansieringshjälp för göra större strategiska affärer. Gruppen har visserligen egna, fina kassaflöden men 2014 inköptes exempelvis Apoteket Hjärtat för 5,7 miljarder kronor.

Och Ica lär vilja fortsätta att expandera inom nya områden då det av konkurrensskäl inte går att växa mer inom dagligvaror i Sverige. Där är marknadsandelen redan är över 50 procent. Ica är också på offensiven i Baltikum.

Ytterligare ett sätt att hantera förbundets kassaflöden vore att helt enkelt köpa Ica-aktier över börsen. Det skulle driva upp kursen, vilket i sin tur skulle gynna alla de handlare som också äger aktier i Ica-gruppen privat. De fem största ägarna/handlarna har Ica-aktier för över en miljard kronor tillsammans. Mest bekant av dessa är Ica-gruppens ordförande Claes-Göran Sylvén med aktier för närmare 200 miljoner kronor.

Det är osannolikt att förbundet vill köpa ut Ica-gruppen från börsen. Men det dröjer ett bra tag innan kassan är så stor att det blir aktuellt. Åtminstone med nuvarande aktiekurs och utdelningstakt.

Se även intervju med Icas vd Per Strömberg (8 februari 2017)

 

 

Fakta: Ica

Basen i Icas organisation är de ca 1500 enskilda Ica-handlarna. Varje handlare äger sin butik till 99,9 procent. Den sista andelen, en aktie, ägs av Ica Sverige AB, det största affärsområdet inom börsnoterade Ica-gruppen AB.

Handlarna är också kunder hos Ica Sverige AB som agerar grossist och sköter logistik samt marknadsföring gemensamt. Handlarna har vidare strikta avtal med Ica Sverige AB som reglerar deras handlingsfrihet.

Men butiksägarna är inte bara kunder och affärspartners till Ica-gruppen. De är också dess ägare genom medlemskapet i Ica-förbundet som äger Ica-gruppen till 51 procent.

Ica:s organisation kan alltså mer liknas vid ett hjul, än en pyramid.

 

SE ÄVEN: Börsens märkligaste varelse 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.