Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

EFN Ekonomikanalen har tillsammans med Novus testat olika myter inom hållbarhet.

De som deltagit i undersökningarna har gissat på olika alternativ eller själva angett ett svar som de tror stämmer inom diverse hållbarhetsfrågor. Avsnitten handlar om Östersjön, plast och nedskräpning, elproduktion och förnybar energi, hållbara investeringar samt skog och koldioxidabsorbering.

Eftersom alltfler intresserar sig för att investera hållbart har vi sett ett behov av att granska vad som faktiskt stämmer inom miljö samt social och ekonomisk hållbarhet. Vi har därför arbetat med att kartlägga områden inom hållbarhet som allmänheten intresserar sig för. Här nedan kan ni se exempel på vad några av avsnitten innehåller.

 

Plast i haven och naturen – omlopp i världen

EFN Ekonomikanalen undersökte vad svenskar trodde var det vanligaste skräpet på västkustens stränder. Den absolut vanligaste typen var rep i plast vilket endast 2 procent gissade rätt på eller kände till. Det står för 57 procent enligt Håll Sverige Rent. Hela 42 procent trodde att det var plastförpackningar och 39 procent trodde att plastpåsar var det rätta svaret.

En av de stora myter som testades var även hur mycket plast som cirkulerar i världen. I kartläggningen trodde 34 procent av de medverkande att det är mellan 0 och 15 kg plast i omlopp/person i världen, 29 procent trodde att det var mellan 16 och 99 kg plast per person som cirkulerar i världen. Det rätta svaret var 1 000 kg vilket endast 7 procent av de som deltog i undersökningen kände till eller gissade. Källan till fakta för plastomloppen i världen är Our World in Data och University of Oxford.

Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz menar att anledningen till att plast används till så stor utsträckning är att det finns så många användningsområden samtidigt som att materialet är billigt.

”Vi måste använda plast där det behövs och där det skapar ett mervärde. Och där menar vi att engångsartiklar kanske inte är rätt plast”, berättar Ragnartz.

 

Hållbara investeringar

De allra flesta av de som medverkade i undersökningen om hållbara investeringar hade fel om förvaltningskostnader, ekonomisk avkastning och hur pass vanligt det är med hållbara investeringar. Hållbara fonder ger en bättre ekonomisk avkastning jämfört med traditionella fonder. Det visste eller kände endast 23 procent av de som medverkade  undersökningen till. Hållbara premiepensionsfonder hade även bättre ekonomisk avkastning och lägre förvaltningsavgift än traditionella fonder. Det  visste eller gissade 19 respektive 12 procent.

Josefin Johansson som är hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken tror att många har kunskapsbrister om hållbara investeringar eftersom det borde kommuniceras mer om vad som faktiskt omfattas i begreppet eftersom många fortfarande ser det som en nischgrupp. Samtidigt menar hon att det behövs mer kommunikation om hur investeringarna faktiskt presterar och om hur förvaltningsavgifterna ser ut.

Hon menar även att hållbarhetsfaktorer är viktiga eftersom de kan påverka prestationen hos företag och lyfter upp skandalen om Volkswagen och hur det påverkar aktiekursen. Johansson poängterar även att faktorer som vattenbrist kan påverka produktionen i en fabrik.

Fakta i avsnittet kommer ifrån Swedbank, Macrobond, Journal of Sustainable Finance & Investment, KPMG och Pensionsmyndigheten.

 

Faktafel om hållbarhet

Olof Gränström, strategisk rådgivare på Novus menar i det allra sista avsnittet av Hållbarhetsmyter att människor har svårt att förstå stora makrofrågor. Det är en av de främsta anledningarna till att hållbarhetsmyter sprids.

Se alla avsnitt av programmet Hållbarhetsmyter här:

Så mår Östersjön
Så stort är plastberget
Det är skillnad på el och el
Hållbart sparande bättre än du tror 
Skogen och koldioxiden
Därför sprids hållbarhetsmyterna 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.