Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Getinge planerar en nyemission om cirka 4 miljarder kronor syfte att stärka koncernens balansräkning genom att sänka belåningen och därigenom skapa ökat handlingsutrymme.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Getinges styrelse kommer att föreslå att en extra bolagsstämma bemyndigar styrelsen att fatta beslut om en nyemission med företrädesrätt för Getinges aktieägare.
Emissionen omfattas i sin helhet av en teckningsförbindelse och en garanti från Carl Bennet AB.

”Getinge är ett starkt bolag med goda kassaflöden som skulle kunna användas för att stärka balansräkningen. Vi vill dock agera snabbare för att skapa ökat handlingsutrymme och därför garanterar jag denna nyemission i sin helhet”, säger Carl Bennet, styrelseordförande i Getinge.

Som tidigare kommunicerats förbereder Getinges styrelse ett förslag om en strukturförändring där man delar upp koncernen i två verksamheter, Getinge och Arjo, för att ge respektive bolag de bästa förutsättningarna att utvecklas och realisera sin potential. Arbetet med den planerade uppdelningen följer tidigare presenterad plan och
det slutliga förslaget är tänkt att presenteras för beslut vid en senare extra bolagsstämma, skriver Getinge vidare.

”Getinges styrelse ser goda utvecklingsmöjligheter för de båda verksamheterna avseende såväl den organiska som den förvärvsdrivna agendan. För att säkerställa att verksamheterna har kapacitet och beredskap att tillvarata utvecklingsmöjligheter även på kort sikt föreslår Getinges styrelse att stärka kapitalstrukturen genom en
nyemission med företrädesrätt för bolagets aktieägare”, skriver Getinge.

Getinges huvudaktieägare Carl Bennet, representerande 18,1 procent av kapitalet och 48,9 procent av rösterna i Getinge, har förbundit sig att rösta för och teckna sin del av nyemissionen. Vidare har Carl Bennet AB i avtal med Getinge åtagit sig att teckna de aktier som eventuellt inte tecknas och betalas av övriga aktieägare. Fjärde AP-fonden har
uttryckt sitt stöd för nyemission och avser att teckna sin andel.

En extra bolagsstämma planeras äga rum i augusti 2017 för beslut om att bemyndiga styrelsen att besluta om nyemissionen. En mer detaljerad tidplan kommer att presenteras under kommande månad.

Getinges aktiekurs faller tillbaka efter beskedet, vid 14-tiden var nedgången drygt 5 procent.

Se Ägarna & Åsberg om avknoppningar från februari i spelaren ovan. Där diskuteras bland annat Getinge.

Finwire/EFN

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.