Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

För de som inte riktigt vet hur de ska spendera de mörka höstkvällarna kommer här fyra intressanta rapporter och inlägg i den aktuella makroekonomiska debatten.

1. Först ut har vi Harvardprofessorn och förre finansministern Larry Summers och Inseadprofessorn Antonio Fatas studie av de mer långsiktiga effekterna av fiskala åtstramningar i en ekonomisk nedgång.

Summers och Fatas konstaterar att åtstramningarna, inte minst i Södra Europa, inte bara leder till en ännu större ekonomisk inbromsning i det korta perspektivet än vad som varit nödvändigt om länderna inte kan föra en egen penningpolitik som kan dämpa effekterna, utan även till att ländernas långsiktiga ekonomiska potential försämras påtagligt. (Passar väl in i det ekonomiska tillstånd som Larry Summers benämnt ”Secular stagnation”.)

2. Antonio Fatas väcker också många intressanta tankar med sitt senaste blogginlägg  om att de senaste sju årens forskning om ”lågflation” och ”deflation” inte alls har samma forskningsmässiga dragningskraft som fenomenet ”stagflation” hade i slutet på 70-talet.  Då för knappt 40-år sedan var boten penningpolitisk åtstramning iscensatt av dåvarande Fedchefen Paul Volkers.

3. Nästa rapport har naturligtvis beröringspunkter med de två första inläggen. Den handlar om vad som händer i den globala ekonomin när allt fler länder har fastnat i det som Keynes kallade likviditetsfällan. Det vill säga när centralbankerna sänkt sina styrräntor till noll, eller som i några fall även minusränta, varmed den penningpolitiska förmågan att påverka den reala ekonomin blir mycket klen.

Det är de två Harvardprofessorerna Ricardo Caballero, Emanuel Farhi och Berkeleyprofessorn Pierre-Olivier Gourincho som beskriver hur de globala kapitalflödena med en global överefterfrågan på trygga placeringar, inte minst från Kina och oljeproducerande länder med stora bytesbalansöverskott, har pressat ner räntorna mot noll för säkra placeringar.

Bristen på ”säkra placeringar”, typ amerikanska, tyska och även svenska statsobligationer leder, när räntan pressats ned mot noll, till att den ekonomiska aktiviteten sänks.  Nollräntemiljön ”exporteras” sedan från land till land  Det har lett till att det ena landet efter det andra  dras in i likviditetsfällan.

Intressant läsning, inte minst för de som vill ha lite motgift till de inte så väl underbyggda men högljudda rösterna för att Fed och Riksbanken ska höja räntan.

4. Den fjärde lästipset är kanske det intressantaste för svenska beslutsfattare. Det är den Pekingbaserade professorn Michael Pettis som på sin blogg, China Financial Market, tar sig an den libertarianska trosföreställningen om att en ökad penningmängd inte kan leda till en högre ekonomisk produktion, utan tvärtom, givet vissa förutsättningar, vilka nu kan anses råda i snart sett hela den globala ekonomin, (läs Caballeropojkarnas rapport en gång till).

Pettis gör därmed upp med den tankemässiga ihåligheten i den svenska ekonomiskpolitiska trosföreställningen att offentliga utgifter måste finansieras ”krona för krona”.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.