Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den amerikanska centralbanken lämnar styrräntan oförändrad på 0,25 till 0,5 procent.

Även om nästan alla förväntade sig att Fed skulle lämna räntan oförändrad så var marknaderna på helspänn inför beslutet. Börserna har till exempel präglats av ett bedrägligt lugn där ingen vågat agera innan beslutet.

Ett lika sjukt fokus på centralbankerna som vanligt alltså, åtminstone om du frågar stjärnförvaltaren Anders Ekernäs som EFN träffade i New York i början av mars.

Fed valde dock att sänka räntebanan. Man indikerar nu två räntehöjningar under året, jämfört med fyra i december. Detta var dock något som ingen, förutom centralbanken själva trodde på då.

Inte heller nu är många som tror på Feds prognos, då marknaden snarare verkar tro på en höjning på en kvarts procent under året.

Under 2017 förväntar sig Fed ytterligare två höjningar. Centralbanken skrev också ned sin prognos för USA:s BNP-ökning. För i år sänktes prognosen till 2,2 procent från 2,4 procent. För 2017 sänktes den till 2,1 procent från 2,2.

Federal reserve var inte helt eniga i sitt beslut, då Ester George från Kansas City ville se en höjning av styrräntan med 0,25 procent.

Dagens beslut ska ses i ljuset av att räntan legat fast väldigt länge. Efter sex års stillastående på nivån 0,0 till 0,25 procent höjdes räntan med en kvart procent till 0,25 till 0,5 procent i december förra året.

På det stora hela tolkas dagens beslut som att Fed blir mer duvaktig. Hur tolkar då börsen det? Med en axelryckning. Strax innan beslutet handlades USA-börserna strax under nollan och precis efter hade kurserna klättrat en liten bit över nollstrecket. Allteftersom fortsatte kurserna dock uppåt och en timma efter beslutet var börserna upp med en dryg halvprocent..

Dollarn försvagades samtidigt något initialt och marknadsräntorna sjönk tillbaka.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.