Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Överinvesterar svenska bolag i etik och hållbarhet?

I Svenska Dagbladet läser jag om regeringens utredare Ola Alterå. Han anser att svenska företag är på efterkälken när det gäller hållbarhetsfrågor och övergången till en cirkulär ekonomi, alltså en sån som är baserad på återvunna och förnyelsebara material.

”Det finns en risk att många företag blir omsprungna om de inte är på tå. De behöver utmana sin egen affärsmodell”, säger Alterå till tidningen. Själv misstänker jag att det är tvärtom, alltså att de står för mycket på tå.

Häromdagen åt jag lunch med en finansman som har verkat på och nära börsen i över 30 år. Han ställde följande tänkvärda fråga: ”Hur mycket tror du att Ericssons code-of-conduct kostar dem i termer av lägre marginaler och tappade marknadsandelar till Huawei?” Hans poäng var att telekomjättens kinesiska konkurrent knappast har samma låga tolerans mot miljöpåverkan, barnarbete, presenter till affärspartners eller överdådiga kundevenemang som vi här i Sverige. ”Varför tror du Ericsson har förlorat nästan hela Kinamarknaden? För att deras produkter är sämre än Huaweis?”, malde min vän på. Jag hade inga bra svar.

Ericssons vd Börje Ekholm.

Ericssons vd Börje Ekholm.

Sen kom vi in på Telia. Regeringen och styrelsen är så besatta av att undvika nya övertramp att bolaget lamslås av ängslighet, löd diagnosen. ”De vågar inte göra någonting. Nu drar de sig tillbaka till Norden med svansen mellan benen. Här kommer de sitta och kura tills aktiekursen är så låg att någon lägger bud.”

I delårsrapporten i tisdags meddelade Telia att verksamheten i Tadzjikistan skänks bort eftersom det inte går att hitta en köpare och eftersom koncernen har lovat att lämna Euroasien.

Alla spaningar ska som bekant innehålla tre exempel. Här är det sista: I början av april lanserade H&M sin cirkulära strategi. En händelse som journalisten och författaren Per Grankvist i ett entusiastiskt blogginlägg tror kommer gå till historien som ”tidpunkten för den ekonomiska revolutionen, ett nytt sätt att tänka kring ekonomi som ligger till grund för H&M-gruppens nya strategi och som i praktiken innebär ett helt nytt sätt att tillverka och konsumera mode.” Jag är inte mannen att bedöma bärkraften i den prognosen, men det tycks i varje fall inte som om H&M står någon annan efter i sitt hållbarhetsarbete. Särskilt inte huvudkonkurrenten Inditex.

Här har vi alltså tre av de tyngsta svenska börsbolagen som synbarligen har mycket höga ambitioner i hållbarhets- och CSR-frågor. Det är också de tre  börslokomotiv som har gått sämst de senaste två åren. Finns det ett kausalsamband mellan dessa observationer? Det vet jag inte och det är förmodligen omöjligt att reda ut.

Men låt oss ändå leka med tanken att H&M:s omställning till ett cirkulärt bolag eller Ericssons höga etiska standard kostar pengar i termer av ökade kostnader respektive lägre intäkter. Det skulle i så fall kunna vara en delförklaring till att de tre bolagen går så dåligt, inte bara jämfört med index, utan också i jämförelse med sina konkurrenter.

Inditex utklassar H&M. Tele2 slår Telia på fingrarna. Och Huawei, som är onoterat, har nästan dubbelt så höga marginaler som Ericsson.

Vi vet förstås inte hur det hade sett ut om de tre bolagen hade varit mindre etiska och hållbara. Det kanske hade varit lika illa. Eller värre. Samtidigt kan det ju finnas företag på Stockholmsbörsen som är kursvinnare, just för att de satsar så mycket på CSR och cirkularitet. Jag kommer bara inte på något.

Missförstå mig inte. Jag tror att både hållbarhet och CSR är megatrender som kommer hålla i sig länge. Däremot är jag inte övertygad om att svenska företag generellt är dåliga eller löper någon större risk att bli frånåkta.

I mitt huvud är alternativhypotesen, att de överinvesterar i den typen av aktiviteter, mer sannolik. I så fall får aktieägarna helt enkelt inte tillbaka de vinster de avstår idag genom högre avkastning imorgon. Men det är som sagt bara en hypotes.

 

SE ÄVEN: Är hållbarheten värd priset? 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.