Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Telekomjätten Ericsson redovisar minskad omsättning under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar minskat rörelseresultat.

Omsättningen uppgick till 49 939 miljoner kronor (54 108), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 50 660. För jämförbara enheter sjönk omsättningen 13 procent.

Rörelseresultatet blev -1 233 miljoner kronor (2 763).

Bruttoresultatet blev 13 933 miljoner (17 495) med en bruttomarginal på 27,9 procent (32,3).
Exklusive omstruktureringskostnader var bruttomarginalen 29,8 procent (33,2). I föregående kvartalet var den justerade bruttomarginalen 30,5 procent.

Resultatet före skatt var -1 172 miljoner kronor (2 236). Resultatet efter skatt blev -996 miljoner kronor (1 566), analytikerkonsensus -216.

”Vi är inte nöjda med vårt underliggande resultat, med fortsatt minskande försäljning och ökande förluster under kvartalet. Genomförandet av vår fokuserade affärsstrategi börjar ge effekt. I ljuset av den rådande marknadssituationen intensifierar vi dock de planerade åtgärderna för att minska kostnaderna”, säger vd Börje Ekholm i en kommentar.

De planerade aktiviteterna för att minska kostnaderna kommer att intensifieras, på grund av den rådande marknadssituationen, för att nå en minskning om minst 10 miljarder kronor på årsbasis till mitten av 2018, skriver bolaget.

Bolaget ser en ökad risk för ytterligare marknads- och kundprojektsjusteringar med uppskattad negativ effekt på rörelseresultatet om 3-5 miljarder kronor under de närmaste 12
månaderna.

På grund av teknikskifte och ändringar i produktportföljen kommer kapitalisering av kostnader att minska, vilket uppskattas ge en negativ nettopåverkan på rörelseresultatet om -2,9 (1,3) miljarder kronor under andra halvåret 2017, utan påverkan på kassan.

Ericsson uppger också att årets omstruktureringskostnader bedöms hamna i den övre delen av tidigare angivet intervall på 6-8 miljarder.

Gällande antaganden för planeringen framöver uppger bolaget att deras syn på marknadsutvecklingen för radioaccessnät (RAN) nu är en nedgång med högt ensiffrigt procenttal för helåret 2017. Tidigare har Ericsson angett en nedgång med 2 till 6 procent.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.