Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den tyska energijätten Eon knäpper sin svenska kollega Vattenfall på fingrarna genom att göra nedskrivningar på motsvarande 77 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Vattenfall ”lyckades” ju bara sopa ihop 30 miljarder kronor, som togs under årets andra kvartal.

Det är inte längre lätt att vara en tung elproducent med stor tyngd i konventionell kraftproduktion. ”Godåren” under andra halvan av 00-talet gav inte bara goda löpande vinster, inte minst gödslat av introduktionen av EUs system med utsläppsrätter där även de mest koldioxidgenererande anläggningar fick gratis utsläppsrätter, samtidigt som dessa drev upp priserna rejält. Detta  förledde många kraftföretag, som tyska EON, RWE och inte minst svenska Vattenfall att förköpa sig till extrema priser.

Så nu kommer notan för denna köpfest. Av Eons nedskrivningar avser knappt 50 miljarder kronor goodwill och 26 miljarder avser nedskrivningar av värdet på konventionella gas- och kolkraftverk.  Det framgår inte av rapporten om någon större del av nedskrivningarna avser den svenska verksamheten, men det är mindre troligt. Eon gjorde ju nedskrivningar i Sverige på 12 miljarder kronor i bokslutet för 2014, där nedskrivningen av de båda nedläggningsbeslutade kärnkraftreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 uppgick till knappt 9 miljarder kronor. Eons 25 procentiga andel av kärnkraftverket i Ringhals är bokförd till 1,5 miljarder kronor och har inte skrivits ned.

Eon har beslutat att dela upp bolaget i två delar, där de konventionella kraftverken kommer att läggas i ett separat bolag, Uniper, som ska knoppas av till de egna ägarna. En förändring i den senaste rapporten är att kärnkraften, där Eon är näst tyngst i Sverige efter Vattenfall, kommer att bli kvar i Eon, där fokus framför allt är på förnyelsebar energi och distribution.

I morgon torsdag kommer den tyska kollegan RWE med sin niomånadersrapport. Där kan det bli aktuellt med ytterligare stora nedskrivningar. Det var ju RWE som ”snodde” holländska Essent framför ögonen på Vattenfall, som istället gick ”all in” i Nuon. Essent har visserligen hållit uppe resultatet mycket bättre än Nuon, men det hindar inte att RWE betalade ett rejält överpris för Essent.

 

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.