Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Hemtransporten av den döende ynglingen Otto Warmbier till USA från Nordkorea är precis den typ av händelse som skulle kunna störta vår instabila värld i fördärvet.

Ni känner till historien vid det här laget: amerikansk student på besök i grym diktatur döms till femton års straffarbete för påhittat brott, används i propagandasyfte, hamnar mystiskt i koma och flygs efter nästan två år hem just innan han dör.

USA brukar reagera kraftfullt på sådana symboliska tragedier. Minns skrönan om hur irakier ryckte spädbarn ur Kuwaits kuvöser, vilket bidrog till det första Gulfkriget 1991. Minns anfallet med kemiska vapen i Syrien tidigare i år, de sanna och fruktansvärda bilder som fick USA att agera militärt i inbördeskriget för första gången.

Starka reaktioner på starka symboler behöver inte vara fel. I fall som Bosnien, Irak, Syrien och Nordkorea har det ju funnits isberg av humanitära övergrepp under ytan, men först när något sticker upp i medieflödet agerar politikerna. Faran är när de överreagerar, med stöd av en upphetsad opinion, och är så oförutsägbara som Donald Trump och hans entourage.

Nordkorea har alla förutsättningar att bli en utlösande faktor bakom oöverskådliga säkerhetspolitiska förvecklingar i Asien, i sista hand mellan USA och Kina. Washingtons tryck på Pyongyang ökade redan före opinionsstormen kring Warmbier. Trump behöver avledning från sina haverier, som i filmklassikern ”Wag the Dog”, och kan spela så högt att det utlöser krig på koreanska halvön.

Detta skulle kunna bli vår tids skott i Sarajevo, där en liten händelse sätter okontrollerade krafter i rörelse på grund av felbedömningar och spänningar som byggts upp i det internationella systemet. Sommaren 1914 kunde historien som bekant ha tagit en annan väg, om ärkehertigen Franz Ferdinand inte hade svängt fel i en korsning och inte blivit skjuten av en serbisk separatist. I den bisarra händelsekedja som följde försökte Österrike-Ungern straffa Serbien, vilket utlöste mobilisering i Ryssland, vilket utlöste krig med Tyskland, vars planering gick ut på att slå ut Frankrike först genom att marschera genom det neutrala Belgien, som hade garantier från Storbritannien, som fick hjälp av USA…

Inkompetensen och vansinnet ledde till att tre imperier försvann och världskartan ritades om. I stället för 1800-talets förtjusande globalisering kom ryska revolutionen, sovjetkommunismen, fascismen, nazismen och ett andra världskrig som blev ännu värre. Först 1989 började världen komma till sans igen.

Även Sverige har haft sina historiska ögonblick när det kunde ha blivit stolpe ut på grund av tillfälligheternas spel. Ett sådant var 1917 när det kunde ha slutat med revolution eller reaktionär statskupp, om en enda polis öppnat eld mot hungerdemonstranter. I stället fick vi koalition mellan liberaler och socialdemokrater, demokrati och hundra år av välgång.

År 2017 är fallet Warmbier bara en av hundratals slumpmässiga faktorer som kan tända gnistan. Dessvärre ligger initiativet i många avseenden hos destruktiva krafter, som terrorister, hackers, auktoritära regimer och odugliga ledare.

Oväntade saker kommer att hända, med oväntade konsekvenser såväl mänskligt som ekonomiskt. Håll ögonen på detaljerna i sommar.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.