Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Helgens val i Katalonien är ett uttryck för ett väldigt besvärligt politiskt läge i Europa där olika typer av nationalistiska strömningar går genom politiken. Detta underströk förre finansministern Anders Borg i måndagens Nyhetsrummet.

Samtidigt ska man komma ihåg att det som hände under våren och kulminerade i somras i Grekland kanske har gett de här strömningarna lite motvind, menade Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken.

Men svårigheterna har bara börjat och  en lång rad frågor är obesvarade. Katalanskt EU-medlemskap, valuta och den stora frågan om Spanien kommer att släppa sin rikaste region.

Manu Fernandez TT/Ap

De gamla motsättningarna mellan regionerna konserverades av Franco och ärvdes av det demokratiska parlamentet. Och det i ett Europa som där separatism, nationalism och olika höger- och vänsterrörelser drar åt olika håll.

Spanjorerna har ju valt att gå väldigt hårt fram. De har sagt att de ska blockera självständigheten, de ska blockera processen, Barcelona ska inte få vara med i spanska ligan och Katalonien ska inte få vara med i EU. Det är uppenbart att i Spanien är detta mycket laddat, sade Anders Borg

Men Monica Mut som var med oss på länk från Barcelona var fylld av hopp inför framtiden.

Och tur är väl det. För hopp är vad Europa behöver nu.  Mer än någonsin.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.