Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Aktiemarknadens förtroende för H&M:s vd Karl-Johan Persson faller i takt med att kursen dalar. Hur länge får han vara kvar?

Börsens konung H&M tappade sin krona i början av året. Nordeas marknadsvärde passerade modejättens. Nu hotas även andraplatsen. Atlas Copco är en hårsmån från att köra om. Det räcker att aktien stiger någon procentenhet för att H&M ska tappa ytterligare en placering.

Jag hör redan någon invända att denna snoppmätning inte är viktig annat än för kalenderbitande ekonomijournalister. Och så är det förstås. Börsbolagens inbördes rangordning betyder inget i sig. Ändå vill jag hävda att H&M:s kräftgång är intressant, därför att den är symptom på djupare problem.

Den som köpte aktier för 100 000 kronor i H&M när Karl-Johan Persson tillträdde som vd för snart åtta år sedan har 118 000 idag. Den som placerade pengarna i börsindex har 200 000. Det är naturligtvis inte bra, men sånt händer. Risken är alltid större i en enskild aktie än i index. Kanske är bolaget i en svår bransch? Kanske står sig H&M rentav väl i konkurrensen? Nej, inte alls. Tvärtom, faktiskt. Om vår placerare i stället hade valt H&M:s aggressivaste motspelare Inditex – med butikskedjan Zara – den där julidagen 2009, så hade hon haft 450 000 kronor på depån idag.

Professionella investerare kan vara sofistikerade som individer (motsatsen finns också), men som grupp är de lätta att förstå sig på. De utvärderas och avlönas efter hur de avkastar i förhållande till ett jämförelseindex. Om de köper in sig i ett bolag som underpresterar kraftigt blir de arga efter ett tag. Och inte i första hand på sig själva, som fattade det dåliga investeringsbeslutet, utan på företagsledningen. Extra arga blir de om de anser att denna lovar runt och håller tunt.

Karl-Johan Persson

Karl-Johan Persson

I det läget befinner sig H&M. När Karl-Johan Persson presenterade årsbokslutet för någon månad sedan upprepade han att 2016 var ett mellanår. Han såg framför sig bättre tillväxt och ökad lönsamhet 2017. Det fick marknaden på gott humör och aktien steg. Men när försäljningssiffrorna för februari släpptes nyligen backade omsättning med 1 procent. Ovanligt för H&M och direkt uselt i förhållande till den ökning på 5 procent som analytikerna hade räknat med.

Eftersom H&M väger så tungt på börsen kommer större svenska long-only-förvaltare inte runt bolaget. Man måste äga en skvätt H&M för att inte riskera att hamna hopplöst på efterkälken om aktien plötsligt drar iväg. Dessutom är det ett av börsens mest likvida papper vilket gör det till en tacksam tillgång för fonder som måste hantera stora in- och utflöden.

H&M är alltså ett bolag som svenska förvaltare ser sig tvingade att äga och som de därför har en uppfattning om. När bolaget sedan ständigt försämrar deras performance är det inte konstigt att det börjar knorras i ägarleden.

Häromdagen träffade jag några kapitalförvaltare som inte skrädde orden när det gällde H&M och Karl-Johan Persson. De menade att bolaget har tappat både kursen och styrfarten och kan vara på väg att krossas av konkurrensen på den internationella marknaden för ”fast fashion”. De oroades särskilt över att de inte tycker sig märka någon krisinsikt hos företagsledningen. Och de tyckte att det är hög tid att Karl-Johan Persson lämnar över till en starkare kraft. Den stora frågan var förstås om det kommer att ske i närtid.

Ur ett ägarperspektiv har förvaltarna inget att komma med. Familjen Persson kontrollerar över 70 procent av rösterna och gör som den vill. Näst största ägaren Alecta har blott 1,5 procent. Karl-Johan Persson är uttalat ointresserad av aktiemarknaden. Han ser börsnoteringen närmast som ett nödvändigt ont och vill ägna så lite tid som möjligt åt investerarrelationer för att istället fokusera på affärerna.

Enligt insiders är han dock inte obesvärad av den växande kritiken. Men han ska också vara ovillig att böja sig och lämna. I stället uppges han vara inställd på att visa belackarna att de har fel, att det blir en tydlig vändning uppåt i år. Men om problemen ändå består finns en reservutgång som en H&M-kremlolog pekar på. Stefan Persson fyller 70 i höst. Därmed skapas en naturlig anledning att lämna över ordförandeklubban till sonen nästa vår.

Då skulle vargarna få sitt samtidigt som Karl-Johan Persson få mer tid över för det som roar honom mer än att gulla med kortsiktiga och enkelspåriga investerare. Nämligen hans privata investeringar i olika start up-bolag.

 

SE ÄVEN: ”Det är inte branschen det är fel på, det är H&M” 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.