Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Råvarukrasch, oljepriset rasat. Finansmarknaden skakar. Och de oljeberoende nationerna vacklar. Men det är självklart inte första gången det händer.

olja700

Var finns botten för oljepriset?

 


Det hände bland annat Spanien. På 1500-talet hittade de erövrande spanjorerna en stor fyndighet i dagens Bolivia, där den stora vinsten visade sig bli silverutvinningen från gruvan vid staden Potosi.

Silvret fyllde de spanska imperiet med rikedomar, som till största delen gick åt till krigsmakten och adlig lyxkonsumtion (och det fanns adel i överflöd i Spanien). Och inga andra näringar kunde växa fram i skuggan av silvret. När gruvan började sinade tog det roliga slut och Spaniens stormaktsvälde började sin väg mot intet. Det kostar på att vara beroende av råvaror.

 

3potosi

Rikedom och slaveri.

Gruvdriften i Bolivia och i grannländerna lever givetvis kvar, men nu är det privata imperier som Glencore som härskar. Och det dras ned med full kraft, koppargruvor stängs runt om i sydamerika, och häromdagen var det ett aluminiumbolag i Texas som sattes  i konkurs av Glencore.

Sherwin

Hårda tider för Sherwin Aluminia.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.