Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den brasilianska börsen har gått som tåget sedan inledningen av 2016, men en uppseglande mutskandal har återigen hamnat i fokus och fick det brasilianska börsindexet Bovespa att falla hela 8,8 procent under gårdagen. Det kommer tveklöst få återverkningar på fonder som placerar på den brasilianska börsen.

Alfred Bergs chefsstrateg Jonas Olavi ger till nyhetsbyrån Finwire sin version av vad som pågår i landet och hur det kan tänkas påverka marknaden.

”Den brasilianska presidenten Michel Temer har hamnat i ordentligt blåsväder vilket sänder chockvågor över den brasilianska börsen, och kanske snart fler. Det påstås att Temer försökt dölja mutbrott som uppkommit i kölvattnen på en mångårig och mycket infekterad process kring mutor. Självklart förnekar Temer att så skulle vara fallet och ord står mot ord”, säger strategen.

Men varför då denna turbulens i ett land där mutskandaler inte är obekanta sedan tidigare?

”En förklaring till turbulensen är att om Temer avsätts så kan Brasiliens omfattande och ambitiösa reformagenda komma på skam. Temer som är en känd inflationshatare har på olika sätt försökt stävja inflationen och skapa ordning i statsfinanserna, vilket också till en del lyckats”, säger Olavi och fortsätter:

”Bland annat lyckades han baxa en budgetbegränsningslag genom parlamentet som går ut på att automatiska bromsar slår in året efter att en regering överskridit budgeten. Denna åtgärd var en av de främsta anledningarna till att marknaderna fick upp ögonen för Brasilien som placeringsland.”

När nu en mutskandal är under uppseglande rubbas förtroendet återigen för landets styre, menar Olavi.

”Det skulle helt enkelt inte gå att lita på landets styrning, efter många år av misskötsel från den tidigare presidenten Rousseff (som tidigare avsattes)”, säger han.

”Om nu Temer verkligen möter samma öde som Rousseff kan man tänka sig att ytterligare reformer kan komma att dröja, vilket skulle minska attraktiviteten på landet. Då skulle det enkelt gå att föreställa sig kapitalutflöden igen”, menar strategen som dock pekar på att sista ordet inte är sagt.

”Helt klart är att känslorna kommer storma liksom börsen. Och med en omfattande indexhandel (ETF:er och indexfonder) är kapitalet minst sagt lättflyktigt. Risken är att det blir sämre innan det blir bättre. Leder skandalen till att Temer avsätts finns det uppenbart risk för fortsatta utflöden och nedgång på dess börs”, avslutar Olavi.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.