Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Priset på bitcoin föll tillbaka efter helgens stora hackerattack. Detta eftersom att hackarna krävde betalning i den virtuella valutan.

Priset på den virtuella valutan bitcoin har rusat under året. I ett program på EFN.se nyligen spekulerades det i om den tidigare så kontroversiella valutan nu håller på att bli rumsren.

Helgens stora hackerattack kan i så fall bli ett hinder på vägen. Detta eftersom hackarna krävde betalningar i bitcoin från personer som fått sina datorer låsta.

Det hela gör att flera investerare och reglerare av finansiella marknader vill undersöka vilken roll som den virtuella valutan spelar i bedrägliga aktiviteter på nätet. Det skriver Finwire med hänvisning till Wall Street Journal.

Fler än 200 000 personer i 150 länder uppges ha drabbats av det så kallade ransomware-viruset som drabbade både, företag, sjukhus och regeringar.

Värdet på bitcoin föll med 100 dollar ner till 1700 dollar efter att attacken blev känd. Efter en viss återhämtning därefter tappar valutan med 3,7 procent idag till 1 706 dollar, enligt Coindesk.

Utredare av attacken i helgen ska ha kunnat lokalisera att de som utfört attacken använt sig av tre bitcoinplånböcker eller adresser. Det ska röra sig om 124 betalningar som fram till söndag eftermiddag ska ha gett 34 000 dollar, eller 300 000 kronor. Det uppger analysfirman Chainalys för affärstidningen.
Inga medel ska dock ännu ha växlats till konventionell valuta. Det betyder alltså att det inte finns några finansiella spår ännu som man kan följa, enligt företaget.

Chainalys tillägger att det pekar mot att de som utfört attacken varit relativt oerfarna och troligtvis inte var redo för den globala effekt som den fick.

Reglerande myndigheter kan dock fokusera mer på bitcoinvalutan i framtiden på grund av dess kopplingar till attackerna. Den slutsatsen drar Wall Street Journals reporter.

 

EFN/Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.