Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

31 mars är en avgörande dag för avtalsrörelsen. Inte mindre än 500 avtal löper ut. Avtal som berör tre miljoner anställda.

Om inte att avtal har nåtts vid midnatt för parterna inom till exempel industriavtalet kan konfliktåtgärder bli aktuella.

Byggnadsarbetarförbundet har redan lagt ett storvarsel som innebär att 60 företag med runt 2 600 medlemmar tas ut i strejk den 12 april om inte att avtal med Sveriges byggindustrier nås.

Redan den 8 april kan Målareförbundets medlemmar vid drygt 30 arbetsställen tas ut i strejk.

Det som är nytt för i år är att LO-förbunden för första gången på 20 år frångått modellen att industrin ska sätta det så kallade märket för löneutvecklingen.

Men vad betyder egentligen avtalsrörelsen och storleken på löneökningarna för svensk ekonomi? Det diskuterar vi på EFN nu i eftermiddag med gästerna Henrik Malm Lindberg från näringslivets forskningsinstitut Ratio och Lars Henriksson, ekonom från Handelsbanken.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.