Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nyligen åt jag lunch med en tidigare höjdare i Swedbank. Nej, varken Michael Wolf eller Anders Sundström, tyvärr. Inte heller nån av dem som fick sparken förra våren efter privata fastighetsaffärer med kunderna.

Vi pratade hur som helst om chefsturbulensen och min lunchpartner berättade något intressant: när han anställdes på Swedbank fick han veta att han började på ”Sveriges snällaste bank”. Och, förstod han snart, det där stämde verkligen.

  • Alla var så enormt snälla och trevliga hela tiden att jag knappt trodde det var sant. Jag var inte van vid det. Men efter ett tag märkte jag att medaljen hade en baksida också, berättade han.
  • Det var förtvivlat svårt att få någon att sätta ner foten och fatta beslut, även i enkla frågor. Allt skulle beredas och förankras och MBL:as i det oändliga. Det där är nog inget man kan förändra så lätt. Det är djupt rotat i kulturen.

Swedbank har ett helt annat ursprung än huvudkonkurrenterna Nordea, Handelsbanken och SEB. Sparbankerna kom till Sverige på 1820-talet och är i grunden en idéburen, kooperativ bolagsform där överskottet går tillbaka till lokalsamhället. Sparbanksfolket använder gärna begrepp som ”Sparbanksidén” och ”Sparbanksrörelsen” och mycket riktigt står den senare konsumentkooperationen och även socialdemokratin nära. Swedbanks förre ordförande Anders Sundström – en gång i tiden S-märkt kommunalråd och senare minister – är exempelvis ordförande i Kooperativa Förbundet. Och hans efterträdare i banken Lars Idermark har varit vd för KF.

Anders Sundström var även instrumentell i att rädda Swedbank i finanskrisen när han var vd för Folksam, en annan av kooperationens förgreningar. Försäkringsbolaget gick in med pengar i två nyemissioner och är alltjämt näst största ägare med 7 procent av aktierna. Störst är just ”Sparbanksrörelsen” som egentligen består av en mängd lokala och regionala sparbanksstiftelser, organiserade i två block. De äger sammantaget drygt 13 procent.

 

 

Jag har, inser jag nu, nog alltid placerat Swedbank närmare idrottsrörelsen än finansmarknaden rent imagemässigt. Mer Riksidrottsförbundet än Bankföreningen. Om fotbollstränaren Lars Lagerbäck eller handbollens Bengan Johansson skulle sadla om till bankirer funnes det bara en tänkbar arbetsgivare. Sedd i det ljuset ter sig snällhetskulturen som min vän berättade om fullständigt naturlig. Alla ska mé.

Så jag frågade om förklaringen till att chefernas fastighetsaffärer godkändes från högsta ort skulle sökas där, alltså om snällismen och oviljan att ge avslag till en underlydande ledde till den vaga interna handläggningen. Min vän trodde att det kunde vara så. (Lunchen avåts innan Finansinspektionen, FI, friade Swedbanks hantering av ärendet tidigare i veckan. FI fann att skriftliga godkännanden saknades liksom vissa underskrifter, vidare befanns banken ha otydliga regler för intressekonflikter. Men bristerna ansågs inte nog för en reprimand.)

Företagskulturer kan vara mycket starka. Samtidigt är de abstrakta och sträcker sig långt bortom nedtecknade värdeord och uppförandekoder. Därför är de svåra att få grepp om, i synnerhet för en extern betraktare. Jag får ändå känslan att kulturen i Swedbank i stor utsträckning kommer från folkrörelse-Sverige. Jag tror också att den i de flesta fall är en styrka därför att den knyter an till breda folklager och ger Swedbank en förankring och tillhörighet i samhället som de andra bankerna saknar, i synnerhet utanför storstäderna. Men ibland ställer kulturen till problem. Som vid fastighetsaffärerna. Eller vid den snabba och riskfyllda expansionen i Baltikum som så när knäckte banken för tio år sedan. Båda gångerna saknades en sur auktoritet som sa ”Nej, stopp!” innan det var för sent.

Går det att få in lite mer sträng professionalism i Swedbank, utan att tappa bort den – hur ska jag säga? – positiva människosynen och vänliga stämningen? Jag vet inte, men om det ska funka måste processen börja på toppen; hos huvudägarna.

Se även Ägarna & Åsberg om Swedbank. 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.