Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det blev lite mer civiliserat än förväntat. Men för den skull inte något lugnande besked till den civiliserade världen.

Den första debattduellen mellan Donald Trump och Hillary Clinton är avverkad. Ett historiskt ögonblick så laddat att till och med barnen kämpade sig upp vid 3-tiden för att titta. Som klassisk USA-TV rankar det i toppen med månlandningen 1969, Nixon-Kennedy 1960, terrordåden 2001 och Ali-Foreman 1974.

Så hur gick det då? Vem vann? Vem ler bredast i november?

Svaret beror på vem man frågar.

* Fråga ditt huvud, och detta är vad amerikanerna kallar en ”no-brainer”. Inga invändningar i världen mot Hillary Clinton kommer i närheten av det faktum att Trump är den olämpligaste kandidat som någonsin tagit sig till final. Hans narcissism, rasism, ohederliga affärsmetoder, bristande koncentration och avsaknad av politisk erfarenhet är väl dokumenterade. Terminerna för New York-börsen steg när debatten gick Clintons väg, och marknaden har huvudet på skaft. Trumps dråpslag mot frihandel och rörlighet, hans oansvariga skattepolitik och allmänna oberäknelighet är det sista världsekonomin behöver, och varje normalbegåvad människa bör förstå det.

* Fråga magen och saken kommer i ett annat läge. TV-debatter handlar om känslor, inte om fakta. Historien har gott om exempel på hur den vältaligaste, intelligentaste och erfarnaste kandidaten uppfattas som arrogant, så att tittarna dras till en outsider och underdog. Så var det när den svettige vicepresidenten Richard Nixon fick stryk av en solbränd John F. Kennedy 1960. Så var det när den tröge Thorbjörn Fälldin spöade den briljante Olof Palme 1976. Och 2016 är klimatet ännu tuffare för etablissemang och experter, som vi såg i Brexit-omröstningen. En enig ekonomkår eller enig finansmarknad är ingen garanti för att förnuftet segrar – ibland faktiskt tvärtom.

* Fråga de politiska kommentatorerna, och en ny ödmjukhet har smugit sig in. Enligt den normala regelboken krossade kvinnan i rött mannen med den blå slipsen, men som Donald Trumps triumffärd genom primärvalen visat gäller inte de gamla sanningarna längre. New York Times konstaterar uppgivet att ”Inget mått av träning, verkade det som, kunde ha förberett Clinton för Trumps orkan av förvridna fakta, oförskämda avbrott och hisnande generaliseringar.” Så gott som alla är eniga om att Clinton vann i sak, att hon visade prov på både rutin, flexibilitet och en välbehövlig touch av charm, men detta surrealistiska valår är juryn fortfarande ute.

* Fråga opinionsmätningarna och Hillary vann stort. Enligt CNN:s egen undersökning bland väljare som följde debatten tyckte hela 62 procent att hon vann mot bara 27 procent för Trump. En snabbmätning bland 20 osäkra väljare som följde sändningen gav resultatet 19-1 till Clinton. Om man vill behålla sin tro på mänskligheten kan mätresultaten tolkas som att hut går hem; uppenbara lögner, patologisk arrogans och verklighetsfrämmande policyförslag drog det kortaste strået.

Märkligast av allt i denna märkliga debatt var kanske personkemin. ”The Donald” och ”Crooked Hillary” är ju gamla vänner från New York-societeten, där paret Clinton bland annat smörjde kråset på fastighetskungens bröllop. Under kampanjens gång har de utdelat många slag under bältet. Deras staber jobbar heltid på att gräva upp skit på motståndaren och hitta de förolämpande formuleringarna som svider mest.

Ändå kunde de inte dölja att de innerst inne, under alla dessa lager av hård hud, av vetenskapligt kalkylerade gester och ord, gillar varandra lite grann. Hånleendena, attackerna och pratet i munnen på den andra kändes inte helt övertygande.

Showen ingav både lättnad och äckel på samma gång. En avgörande faktor i november kan bli lågt valdeltagande, när kampanjen uppfattas som teveunderhållning snarare än politik. Kul att titta på, men varför ska man rösta när båda kandidaterna är så svåra att tycka om och lita på?

Det som till sist avgör kan bli ekonomins färdriktning närmaste månaden. Donald Trump satsar allt på att måla USA framtid i mörkast tänkbara nyanser. Ifall verkligheten skulle närma sig hans dystopi ligger vi alla dubbelt risigt till.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.