Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Laxindustrin har haft en stökig tid sedan det ryska importstoppet sommaren 2014. Dessutom införde en rad ryssvänliga länder importstopp i somras, ett stopp som upphörde senare under året.

Men för den norska grenen av laxindustrin har försvagning av den norska kronan varit till stor hjälp. Något som å andra sidan plågat den skotska industrin – som fortfarande finns kvar i det brittiska valutaområdet.

 

Det Bergen-baserade Marine Harvest, världens största laxodlare med nästan 12 000 anställda jorden runt, väntas nå en omsättning på 30 miljarder norska kronor nästa år. Och vinsten för 2015 före skatt uppgick till 1,8 miljarder norska kronor.

 

Allt detta till glädje för den utflyttade redarkungen John Fredriksen, Norges rikaste man och storägare i fiskbolaget med 26 procent av aktierna. Marine Harvest historia handlar inte bara om flera fusioner, utan givetvis också om diverse stenhårda budkamper.

OSLO 20071017: Skipsreder John Fredriksen, som er stˆrste eier i Seadrill, var tilstede i tingretten onsdag under behandlingen av selskapets krav p 850 millioner kroner mot Oslo Bˆrs og Staten . Foto: Heiko Junge / SCANPIX / kod 20520

John Fredriksen, miljardär.

Leroy Seafood Group, även det från Bergen och bokslutsaktuellt under tisdagen, rapporterade en vinstminskning men tjänade ändå ihop ett rörelseresultat under det sista kvartalet 353 miljoner norska kronor. Helårsomsättningen för Norges tredje största laxbolag uppgick till 13 miljarder norska kronor.

STORSTIVARLDEN

Marine Harvest producerar mest ton lax i Norge, Storbritannien och Chile. Källa: Marine Harvest

 

Prisindex

Laxpriset har inte alltid hängt med i utvecklingen. Källa: Marine Harvest

Ett exempel på valutapressade bolag är The Scottish Salmon Company (näst störst i Storbritannien efter Marine Harvest) som tyngs av att pundet stärkts mot den norska kronan – och av att stormar trasslade till slakten. Det kunde i och för sig varit värre, engelsmännen gillar rökt lax, 58 procent av försäljningen sker på de brittiska öarna.

gbpnok

GBP/NOK Källa:SIX

Men för laxindustrin totalt är det inte mycket som produceras i pund. Marknaden domineras totalt av väldigt långsmala länder.

Skörd

När oljepriset faller står laxen stadigt i Norge. Källa: Marine Harvest

Laxfisket har alltid varit stort i Norge, och redan på 1800-talet strömmade det över engelska och skotska lorder till de norska älvarna för att flugfiska. Det fisket står tillbaka till förmån för industrin.

Wildfarmed

Allt fler laxar växer upp i fångenskap. Källa: Marine Harvest

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.