Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I dag är det Alla Hjärtans Dag och många kommer att försäkra sin kärlek till någon över en romantisk middag. Men kärlek kan också vara att fundera över hur väl du själv är försäkrad och vilket skydd du ger den du älskar.

Alla Hjärtans Dag handlar ofta om rosor, champagne, en mysig middag och ibland ett frieri. Det är kanske inte tillfället då du plockar fram försäkringsbeskeden och granskar dem. Ändå kan det vara den viktigaste kärlekshandlingen, att se till att du ger omsorg, trygghet och omtanke om den du älskar. Så passa på att, i samband med den stora dagen, skaffa dig en överblick och se om det är något som behöver ändras eller kompletteras.

Det är klokt och sann kärlek att våga tänka det värsta när kärleken är som starkast. Vad händer om någon av er plötsligt dör, blir arbetslös, sjuk eller om ni separerar? Och hur får ni en trygg ålderdom tillsammans och hur blir det den dag en av er står ensam?

  • Livförsäkring

Ett bra skydd kan vara en livförsäkring som ger ett kapital till efterlevande. Det kan vara en individuell livförsäkring på valfritt belopp, en enkel gruppliv eller en bo-kvar-försäkring kopplad till bolånet. Ju yngre vi är desto billigare brukar försäkringarna vara, eftersom sannolikheten för en plötslig död är lägre. Men skulle det värsta inträffa kan livförsäkringen vara avgörande för hur framtiden blir. För en barnfamilj kan försäkringen innebära att man slipper flytta till en mindre bostad och barnen rycks upp från skolor, dagis och vänner. Försäkringen kan vara skyddet som gör att livet inte blir fyllt av praktiska problem och ekonomisk osäkerhet mitt i sorgen. Kolla också vilket skydd som finns genom jobbet. Finns det kollektivavtal finns det bland annat en tjänstegrupplivförsäkring som ger ett par hundra tusen. Saknas kollektivavtal kan det vara bra att förhandla till sig motsvarande skydd.

  • Pension

Pensionerna är ett annat område där det krävs kärlek och omtanke. Om hon har varit hemma några år med barnen och dessutom arbetar deltid under längre tid, så lär hennes pension bli mycket sämre än hans. Det kanske inte gör så mycket om man har turen att leva lyckliga i alla dagar. Men vi vet att det inte alltid går som i sagorna. Och även de lyckligaste förhållandena slutar statistiskt sett med att hon är änka i sju-åtta år. (Därför är det bra att övre åldern höjs i allt fler livförsäkringar, även om försäkringen är dyr för äldre.)

Ett enkelt sätt att också jämna ut pensionerna är att den som tjänar mest överlåter sin premiepension. Har makarna dessutom olika marginalskatt som pensionärer kan det bli en vinst för hushållet. Det finns även andra sätt att kompensera genom att jämna ut tillgångarna.

  • Jämna ut tillgångarna

Ett sätt att bädda för en bättre framtid, oavsett om man håller ihop eller går skilda vägar, är att fördela amorteringar på lånet efter inkomst alternativt att den som tjänar mest amorterar extra. Det ger bättre ekonomi för pensionärsparet och skulle det bli en skilsmässa finns det mer att fördela. Ett annat sätt att fördela tillgångarna är att den som tjänar mest sätter in pengar på en ISK eller kapitalförsäkring till den andra och att kapitalet görs till enskild egendom. Tyvärr verkar det vara ett svårt ämne att ta upp även i de lyckligaste förhållandena. ”Inte kan jag säga till honom att jag vill ha något som bara är mitt”, är en kommentar jag ofta får. Därför tror jag att det är han, om han tjänar mest, måste ta initiativ och föreslå detta upplägg. Se det som en kärleksgåva och bevis på omtanke.

  • Efterlevandeskydd

I tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar finns vanligtvis möjligheten att ha ett efterlevandeskydd i form av ett återbetalningsskydd. Samtidigt innebär det att den försäkrade inte får ta del av arvsvinster och därmed får en lägre pension. Är det en i familjen som har den större försörjningsbördan, är det den personen som främst bör ha återbetalningsskyddet. När skyddet inte behövs, som när barnen är vuxna och klarar sig och ekonomin är god, kan det plockas bort.

I en del av pensionsförsäkringarna finns det möjlighet att skriva in en förmånstagare, till exempel en sambo som man inte har barn med. Då är det viktigt att fortsätta att ha koll, för det är ju inte så kul om en ex-sambo råkar stå kvar som förmånstagare…

  • Testamente

Testamente är något som ofta kan vara svårt att ta upp men se det som en försäkring för att allt fördelas på bästa sätt och risken för bråk minskar.

Ett testamente är särskilt viktigt om ni är sambo. En sambo ärver inte utan det gör barn i första hand och därefter föräldrar och syskon. Finns det barn från olika kullar är det också viktigt att veta vad som händer när en av er dör. Det kan en familjejurist ge svar på och samtidigt se till att alla papper blir rätt.

När alla försäkringspapper och andra handlingar är i ordning kan det vara dags att fira Alla Hjärtans Dag. Röda rosor, en romantisk middag och en flaska champagne kan ju också vara en bra investering för framtiden.

Och har du länge tänkt att fria – kom till skott. Det finns få juridiska paketlösningar som ger så bra försäkring och trygghet för de allra flesta som äktenskapet.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.