Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ny termin och i många familjer är det dags att prata höjning av veckopengen eller månadspengen.

Men alltför många väljer istället att sticka åt barnen pengar lite då och då. Det är ingen bra metod. Risken finns att det innebär att göda en vuxen mambo.

Att lära sig handskas med pengar och planera sin ekonomi är en viktig del av uppfostran. Men i familjer med god ekonomi är oftast föräldrarnas engagemang sämst. Det är min erfarenhet.
Bara sex av tio barn i åldern 8-12 år får vecko- eller månadspeng. Tre av tio får pengar lite då och då när de ber om den. En av tio får inget alls. Det visar bland annat mätningar som Nordea gjort.

De är små förändringar över åren men sett över längre tid har det blivit allt vanligare att sticka till pengar när barnet ber om det, än att ge den träning som ett fast, regelbundet belopp ger.
Visst handlar det om ekonomiska möjligheter att kunna ge en vecko- eller månadspeng. Många familjer har det riktigt knapert, men det är inte beloppets storlek det handlar om utan om träningen inför vuxenlivet. Min erfarenhet är att det ofta står i omvänd proportion hur god ekonomi familjen har och hur stor veckopengen är. Finns det gott om pengar i familjen får barnet ofta mindre träning i att sköta sina pengar.

Att lära sig att det alltid finns mer pengar att hämta när det är tomt i plånboken är dålig uppfostran. Arbetsgivare kan berätta om nyanställda som vill ha ut lön i förskott med motivet att ”pengarna är slut”.

Många föräldrar försöker likna fickpengen vid en lön och kräver motprestationer. Det kan vara att bädda sängen, diska regelbundet eller annat som ingår i vardagssysslorna i en familj.
Men frågan är om det är rätt väg. Måste barnet få pengar för att göra det som borde vara en självklarhet? Det liknar mer utpressning från barnets sida eller muta från föräldrarnas. Att vara en familj borde innebära att alla bidrar efter ålder och förmåga till att hemmet fungerar. Och det borde finnas andra sätt att visa uppskattning över barnets framgångar i skolan än med pengar för olika betyg, som blir allt vanligare.

Däremot kan det vara värt en extra slant att göra något utöver de vanliga sysslorna som att tvätta bilen eller fönstren.
En del äldre barn får barnbidraget även om det egentligen är till för föräldrarna för kostnader kring barnet. Men innan hela barnbidraget överlåts är det viktigt att träna på allt större ansvar och noga diskutera igenom vad pengarna ska räcka till.

För det gäller både små och stora barn – pengens storlek ska styras av vad pengarna ska användas till och inte bara utifrån barnets ålder.
Pengarna ska helst också räcka till ett litet sparande och inte bara till konsumtion. Ett sätt att uppmuntra sparande kan vara att, när hälften är sparat till ett åtråvärt köp, bidrar föräldrarna med andra halvan.

Tänk också på vad du förmedlar med ditt eget beteende, alltså inte bara vad du säger utan också vad du gör. Fram till nio-tio års ålder är föräldrarnas påverkan som starkast och det gäller även pengar. Det gäller att vara ärlig mot sig själv – är jag en Slösa? Eller ska jag ha koll på alla familjemedlemmars minsta utgifter?

I dag när plastkortspengar är vanligare än kontanter kan det vara svårare att få det mindre barnet att förstå pengars värde. Leka affär eller gammaldags bank är en bra träning. De första årens veckopeng är också kontant och då kan föräldrarna vara bank åt barnet.

När det är dags för plastkortet blir det lättare för alla om kunskapen finns i botten. Elektroniska överföringar mellan konton eller via swish underlättar också för föräldrarna när kontot ska fyllas på.

Så ta tillfället i akt nu i början av året att prata om fickpengarna, vad de ska räcka till och vad som kan sparas. Det är väl använd tid både för barn och föräldrar och ekonomisk uppfostran är föräldrars ansvar. För ingen vill väl ha en 30-årig mambo med kraschad ekonomi som knackar på en dag och parkerar sig i soffan?

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.