Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Försommartid betyder fest, bröllop och examen. De kan göras mer eller mindre dyra, men det är svårt att helt undgå utgifter för de högtider som dyker upp. Hur mycket kan det röra sig om under årens lopp?

I dagarna är det många som bjuder in till dop, studentexamen, konfirmation eller bröllop. Det är härligt att få ordna en fest kring de fina och högtidliga ögonblicken i våra liv, men också lätt att bli överraskad av kostnaden. Ska man då verkligen behöva förbereda sig? Spara i förväg för att kunna bjuda till fest? Jo, det kan vara bra, speciellt om ekonomin är något begränsad.

En beräkning av hur mycket det kan handla om för en tvåbarnsfamilj under en 20-årsperiod ger lite vägledning. Säg att det äldsta barnet precis ska konfirmera sig. Då står följande möjliga bjudningar och presenter för dörren: två konfirmationer, två studentexamina, två högskoleexamina, två förlovningar, två giftermål och några dop. Och under samma period firar föräldrarna fyra jämna födelsedagar.

Utifrån en uppskattning av inte alltför stora excesser, men ändå så att man kan bjuda släkt och vänner vid varje tillfälle, kommer kostnaderna att kunna uppgå till 180 000-250 000 kronor. Den lägre nivån om man lagar maten mestadels själv och den högre med catering, men med egen inhandlad dryck. För förlovning, bröllop och dop räknar jag med att kostnaden delas med det andra föräldraparet.

Utslaget på 20 år betyder det att man behöver reservera mellan cirka 800 och 1 100 kronor per månad för att vara förekommande. Utgifter för presenter och kläder vid vissa tillfällen ingår då i detta, inte bara själva festligheten.

Aktuellt de närmsta dagarna är studentexamen. En undersökning som Svensk Handel gjorde för en del år sedan visade att alla aktiviteter runt studenten gick på 15 500 kronor i genomsnitt. Det är vad jag också uppskattar kan vara rimligt.

För ett bröllop har jag räknat med en kostnad på 43 000 kronor. Catering-maten beräknas kosta 350 kronor och drycken 150. I genomsnitt går ett bröllop på mer, 54 000 kronor inklusive allt, enligt en undersökning jag var med om att ta fram år 2010. I dag är säkert totalkostnaden något högre. För förstagångsbröllopet ligger dessutom kostnaden högre än för genomsnittet. Vanligt är dock att brudparet betalar den största delen själva, så det här kan vara högt räknat. Något speciellt som framkom i undersökningen var att brudens föräldrar mer ofta än brudgummens bidrog med pengar.

Eftersom många brudpar i dag redan har fungerande hem kan den sedvanliga brödrosten bytas ut mot pengabidrag från gästerna. Eller kanske ett bidrag till bröllopsresan?

Nu behöver inte alla ordna firanden lika mycket, lika kostsamt eller vid lika många tillfällen. Mycket kan också fixas genom smarta lösningar och egna och vänners insatser. Klart är ändå att det är bra att vara förberedd på dessa utgifter, framförallt för att inte nödgas ta till lån för sådan kortvarig trevnad som varar en enda dag eller en kväll. Då är risken att festen blir dyrare än nödvändigt. Bättre är förstås att spara i förväg. Samma utrymme i ekonomin krävs, men med sparande blir det betydligt roligare och lugnare efteråt.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.