Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Semester i sikte. Har du planerat utlandsresa i år? Visst kan det vara skönt att kunna räkna med åtminstone någon avkopplande vecka i sommar utan risk för dåligt svenskt semesterväder.

Det finns inga garantier för bra väder utomlands, men det är ändå tacksamt att få ett avbrott från vardagen och få se något nytt. Därför bokar många in en resa utanför våra gränser. Är du en av dem behöver du ha något annat än svenska kronor att betala med på plats. Hur resonera kring reskassan?

För det första är det bra att räkna på hur mycket som kan gå åt och hur mycket reserver som kan behövas. Det är trist att få lov att avstå från något som dyker upp bara för att man varit lite för snål. Tillfället kommer kanske inte tillbaka igen.

För det andra är det klokt att ha flera utvägar för betalning på plats. Om ett kort slutar fungera eller blir stulet behövs ett extra. Dessutom kanske inte alla butiker eller restauranger tar alla typer av kort. En del kontanter på fickan tycker jag själv är bra att ha med mig, speciellt vid ankomst. För den som vill ha mer kontanter är det oftast mer fördelaktigt att ta ut dem i bankomat utomlands, men undvik många småuttag om uttagen har en fast avgift.

Sedan finns det anledning att undersöka kortavgifter, växlingsavgifter och valutapåslag och vad eventuell kortförsäkring täcker. Ett bra tips är att jämföra kort på sajten konsumenternas.se. Den möjligheten fanns inte när jag för många år sedan reste till Kina och fick mig en dyrbar läxa. Kanske skulle det inte heller ha hjälpt. Vi hade bestämt oss för en extra tripp inom landet. Den skulle betalas kontant och på banken gick det bra att växla via mitt kort. Växlingsavgiften på 3 procent kände jag ju till för just det kort de accepterade och reagerade inte för det i luckan. Det var bara det att det var vad den kinesiska banken själv tog i avgift. Transaktionen kostade därför dubbelt så mycket, 6 procent. Dyraste jag varit med om, hittills.

Att tänka på:

 • Avgifter/räntor kan vara olika för kontantuttag inom och utanför EU och för kortbetalning. Välj två kort för olika ändamål. Du behöver ändå flera.
 • Välj att betala i lokal valuta vid kortbetalning. Inte i svenska kronor, SEK, vilket brukar bli dyrare.
 • Ha inte för mycket pengar på ditt bankkonto dit bankkortet är knutet. För över pengar mellan konton vid behov. Eller begränsa tillfälligt möjligheten till köp och uttag utomlands, via din internet- eller mobilbank.
 • Lämna inte ifrån dig kortet vid betalning. Följ med till kassaapparaten om personalen inte har kortläsare med sig.
 • Småbetalningar med kort accepteras allmänt i Sverige. Inte säkert att det gäller i andra länder. I Tyskland till exempel är det inte lika vanligt att det går att betala med våra kort överallt.
 • Avgifter för kontantuttag och betalning med Euro och SEK inom EMU-området får inte var högre än inom Sverige.
 • Använd bankomater som tillhör banker, inte mellanhänder, som kan kosta mer.
 • För resor inom Euro-området är det lätt att ha en kontantkassa beredd. Pengar som blir över behöver du inte växla tillbaka till dålig kurs utan kan sparas till senare tillfälle.
 • Kortförsäkringarna räcker en bit, men utöka helst hemförsäkringen med extra reseförsäkring. Akut hemresa med flyg behöver du ha skydd för. Undersök också hur mycket avbeställningsskyddet gäller för och om det räcker.
 • Skriv upp telefonnumret för spärr av kort på flera ställen och försök memorera det.
 • Var aktsam om dina kort. Du ska ha uppsikt över dem och spärra så fort möjligt om du blivit av med ett kort.
  Skulle obehörigt kortuttag göras med kod får du själv stå för 1 200 kronor i en slags självrisk, eftersom det förutsätts att du inte skyddat koden. Om någon tagit ut pengar eller köpt något med ditt kort kan du bli betalningsskyldig om det visar sig att du varit grovt oaktsam. Exempelvis om du lämnat kortet på hotellrummet, lagt kortet på lunchbrickan när du hämtat kaffet eller hängt ryggsäcken eller jackan med kortet i på stolsryggen. Som mest kan du då få betala 12 000 kronor. I särskilt klandervärda situationer får du stå för allt själv.

Att resa ger nya perspektiv och avkoppling. Se till att oro eller kostnader inte förtar det roliga utan skaffa information i god tid så att du hinner förbereda dig. På konsumenternas.se får du god hjälp på vägen. Trevlig resa!

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.