Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I dag rapporterar flera medier att Konjunkturinstitutet, KI, för första gången varnar för en bostadsbubbla som kommer att spricka om inte åtgärder vidtas. Men är det verkligen första gången? Ska man tro de medier som blåser upp nyheten stort i dag så stämmer det.

Fast Konjunkturinstitutet varnade faktiskt för detta redan i juni i sin rapport Konjunkturläget där de fyra gånger per år presenterar sin prognos för svensk och internationell ekonomi. Bland annat står det i rapporten att ”det låga internationella ränteläget har ökat risken för prisbubblor” och att ”i Sverige är den största inhemska risken ett markant fall i bostadspriserna”.
I augusti varnade samma myndighet för att bostadspriserna stiger för snabbt. Men visst, det stämmer också att man från KI då också sa att det är svårt att veta om det är en bubbla eller inte. Samtidigt har tunga internationella organisationer som OECD och IMF också höjt ett varningens finger när det gäller just den svenska bostadsmarknaden.

Det är inte så konstigt för det här med att bostadspriserna ökar har varit på tapeten länge och prisrallyt har också pågått under en längre tid. Bostadspriserna har fördubblats i Sverige under de senaste tio åren och det här är en trend som syns från år till år. Enligt Svensk Mäklarstatistik har bostadsrättspriserna ökat med 12 procent bara under det senaste året. För villor är motsvarande siffra 10 procent. Det senaste HOX-index från Valueguard visar på samma trend. Enligt deras siffror har priserna på bostadsrätter ökat med drygt 19 procent på ett års tid. Villapriserna har ökat med drygt 12 procent.

Det som nu hänt är att KI i en kommentar till SVT sagt att de ökade priserna inte kan förklaras av skattelättnader, låga räntor eller högre löner. Fastighetsmäklaren Erik Olsson kallar det hela ett optimistpåslag och vd:n sa i ett inslag i Din Ekonomi senast i augusti att ”vi är villiga att betala lite mer än vi borde vara”.

Hur kommer det sig egentligen? Vi har ett amorteringskrav som hägrar och de rekordlåga räntorna kan ju inte vara för evigt. Jag har inget svar på frågan, men jag tycker att det är tänkvärt. En annan sak som man lätt glömmer i diskussionen är att vi som oftast faktiskt är både köpare och säljare samtidigt. Vi vill sälja dyrt och köpa billigt. Den ekvationen går sällan ihop.

Slutsatsen som fastighetsmäklaren drar är också att priserna kommer att gå ned inom de närmsta tolv månaderna eftersom det inte finns något ”som påverkar våra plånböcker positivt framöver”.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.