Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Förr i tiden var det vanligt att man flyttade i oktober – på fardagen. Då flyttade många, till exempel statare, pigor och drängar, till ny bostad och nytt jobb. Även under senare tid har oktober varit en vanlig flyttmånad.

Men i dag bor vi kvar längre än ett år, boar in oss mer och kan pendla lättare om vi byter jobb. Fast att få tag i första bostaden är ingen lätt match på attraktiva orter i dag. Många unga vittnar om täta flyttar mellan bostäder i andrahand.

Det smartaste vore att få flytta in i en hyresrätt som första bostad. Än har man kanske inte valt bosättningsort och inte bildat familj eller så har man svårt att få ihop till kontantinsats på ett så tidigt stadium. Skulle bostadspriserna falla har man inte heller tagit den risken. Så borde det vara i den bästa av världar. Nu finns det för få hyresrätter. Det är ett grundproblem på den svenska bostadsmarknaden. Nya som byggs är dessutom väldigt dyra.

Så hur gör du som ung och bostadssökande? Det är ju en sådan frihet att få flytta till något eget när du nu faktiskt är vuxen.

För dig som börjar plugga eller jobba på hemorten är det mest ekonomiskt att fortsätta bo kvar hemma när det är möjligt. Det ger en god chans att spara ihop till den dryga kontantinsatsen som kommer att krävas en vacker dag, även om du betalar hemma för dig.

När sedan den vackra dag inträffar då du måste köpa din första bostad finns en del att ta ställning till: kontantinsats, kvar att leva av, amortering och försäkring.

Varför kontantinsats?

Vid köp av bostad måste du betala minst 15 procent av priset kontant. Det är för att du bättre ska klara av ett prisfall om du i det läget måste sälja. Ditt ansvar för lånen försvinner inte. Personer som varit tvungna att sälja och blivit stående med lån kvar har fått dras med många år av tuff återbetalning. Lockas därför inte till att låna till kontantinsatsen på annat håll.

Men kan priser falla?

Ja, naturligtvis. Även om det finns olika syn på om vi har en bubbla eller inte i Sverige kan olika händelser här eller i omvärlden påverka konjunkturen negativt och få efterfrågan på bostäder att falla. Behöver du sälja just då kan du räkna med att få gå ned i pris. Bor du kvar spelar det mindre roll om priserna dämpas eller faller under en period.

Kvar att leva av-kalkylen?

Gå igenom den kalkyl du får när du söker lånelöfte. Det som blir kvar efter boendekostnader är inte självklart tillräckligt för vad du vill göra. Räkna på vad som är rimligt för just dig. Vid köp av bostadsrätt kan föreningens ekonomi påverka kommande avgifter. Undersök föreningens låneräntor, när lånen ska omsättas, eventuell risk för höjd tomträttsavgäld, reparationsbehov och om en buffert finns. Nya föreningar har ofta stora lån. Kostnaderna ökar mycket när räntorna stiger och kan påverka din månadsavgift.

Amortering?

Ju lägre inflation desto sämre är det för låntagare. Inflation urholkar automatiskt lånens värde i förhållande till löner och priser. Med den låga inflation vi har nuförtiden måste vi i stället själva beta av lånen mer av egen kraft.

Försäkring?

Hemförsäkring är ett måste. För bostadsrätt behövs ytterligare skydd för inventarier och annat du ansvarar för. Dessutom finns anledning att ha olika skydd inför risken för arbetslöshet och sjukdom samt grupplivförsäkringar om ni är två låntagare. Risken med köp är ju inte bara prisfall utan även tapp i inkomst. Är ni sambor och köper tillsammans är det bäst att betala lika mycket var av köpeskillingen. Då står ni lika för kostnader, tar lika risk för prisfall eller möjlighet att få del av prisökning. Ett testamente underlättar om det värsta händer. Sambor ärver annars inte varandra.

Ingen vet i dag hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas. Det du själv kan göra är att se till att ha marginaler både vad gäller lån i förhållande till pris och kostnader i förhållande till inkomst. Det kan leda till att du väljer en bostad längre ut från centrum än du tänkt, en mindre bostad, en äldre bostad, köpa senare eller helt enkelt välja att skapa ditt nya vuxenliv på en helt annan ort.

Bostadskostnaden avgör vad du får över för annat roligt. Det är inte självklart att en högre inkomst på dyrorten kan kompensera en hög boendekostnad. Ändå är det klokt att komma in på bostadsmarknaden för att kunna göra en bostadskarriär med det tvångssparande som kontantinsats och amorteringar bidrar till. Och kanske få del av viss prisstegring över tid. Egen bostad ger större ansvar, men också större frihet.

 

SE ÄVEN: Så fixar du flytten från föräldrarna 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.