Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Arbetsmarknaden har förändrats en hel del under de senaste decennierna. I dag är det få som arbetar för samma bolag livet ut.

Ofta byter vi både företag och karriärsinriktning under livets gång. Dessutom blir alltfler egenföretagare istället för anställda. Det är något som ger frihet, men också mycket ansvar.

Förra året registrerades nästan 65 000 nya företag hos Bolagsverket, vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med året innan. Vanligast är nystartade aktiebolag och fler startar eget inom tjänstesektorn än inom industrisektorn, enligt organisationen Företagarna. Det är kanske inte så konstigt eftersom det oftast är betydligt billigare att starta ett tjänstebolag.

Även de som inte startar eget kan tjäna på nyföretagandet för i förlängningen genererar även småföretagen arbetstillfällen. Förra året startades, inte helt otippat, de flesta nya företagen i storstäderna, här är hela listan län för län:

Företagarna och Bolagsverket

Nya företag som andel av det totala antalet registrerade företag. Källa: Företagarna och Bolagsverket.

Det har blivit enklare att starta eget och det går snabbt, så länge man har en affärsidé klar för sig. Inom ett år gör två tredjedelar av alla som funderar på att starta ett företag verklighet av sin idé, enligt en kartläggning som ekonomiföretaget Visma gjort.

Det finns både fördelar och nackdelar med att vara sin egen. På pluskontot hamnar exempelvis saker som att kunna vara mer flexibel eftersom man kan bestämma över sin egen tid, att få göra det man verkligen brinner för och att man har en chans att tjäna bra med pengar. Men det finns också risker och fällor att se upp för och det är viktigt att förbereda sig ordentligt innan man sätter igång.

Funderar du på att starta eget? Har du redan dragit igång en firma? Eller är du bara nyfiken på småföretagarnas utmaningar? Då ska du titta på det senaste avsnittet av Din Ekonomi.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.