Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Varje år vid den här tiden dimper det ner ett orange kuvert i brevlådan – årsbeskedet för den allmänna pensionen. Har du öppnat och läst, eller slängde du det direkt? Här får du några tips om vad du kan göra för att förbättra dina pensioner.

Utöver den allmänna pensionen, som det orange kuvertet handlar om, har du troligen tjänstepensioner från olika anställningar och kanske också privat pensionssparande. Här är ett axplock av tips vid olika faser i livet. Åldrarna är på ett ungefär och inte något du egentligen behöver bry dig om.

Är du under 30?

Är du så ung är det en mycket osäker prognos när det gäller hur många kronor du kommer att få. Troligen höjer du lönen och arbetar längre än vad som anges och då blir det mer i framtida pension.

Se till att komma ut i jobb så snart du kan. Varje år med arbetsinkomster bidrar till din framtida pension. Fast jobbar du svart blir det ingen pension. Ägna gärna lite tid åt att sätta dig in i hur olika pensioner fungerar och hur dina vägval i livet påverkar dina framtida pensioner.

Försök att få arbete hos någon som har kollektivavtal. Det har du som offentliganställd och hos de flesta privata arbetsgivare. Då får du också pengar avsatta till en tjänstepension och den får stor betydelse för din ekonomi när du blir pensionär. Ibland har arbetsgivaren andra former av pensioner, men betalas det inte in något till pensionen ska du försöka få en högre lön så att du själv kan sätta av pengar i en pensionsförsäkring eller spara på annat sätt.

Är du mellan 30 och 40?

I den här åldern väljer många kvinnor att gå ner i arbete för att få mer tid till barn och hushåll. Deltid under flera år ger dig sämre pension. Det kan vara både bättre för hushållsekonomin och de framtida pensionerna att båda arbetar 90 procent än att den ena arbetar 80 och den andra 100 procent. Tänk också på att den som arbetar mycket deltid kan få sämre möjligheter att avancera till intressantare arbetsuppgifter, sämre löneutveckling och sämre möjligheter till vidareutbildning.

Vill du se hur din lägre deltidslön påverkar pensionen kan du använda de interaktiva verktygen på minpension.se. Du kan också se hur pensionen blir större om du höjer din lön eller går från en arbetsgivare utan tjänstepension till en med.

Arbetsmiljön och hälsan är också viktigt för pensionen. Säg ifrån om jobbet sliter ut dig i förtid, du ska inte betala för en dålig arbetsmiljö med din framtida pension.

Är du mellan 40 och 55?

I denna ålder kan det vara bra att se över möjligheterna till vidareutbildning eller kanske byta jobb. Tänk att arbetslivet ska fortsätta i ytterligare många år och det gäller att ha lust, möjlighet och ork att arbeta för att pensionerna ska bli så bra som möjligt.

Glöm inte att någon gång per år se över valen du eventuellt gjort i dina tjänstepensioner och för dina premiepensionsfonder. Du får en bra sammanställning på minpension.se.

Nu har det vanligtvis börjat bli ett betydande kapital som du ska vårda. Byt fonder om du vill eller känner att det behövs. Vill du lära dig mer om fonder är fondkollen.se en bra sajt. Har du kollektivavtal och inte har gjort några val för tjänstepensionerna, eller du inte har valt några premiepensionsfonder, behöver du inte oroa dig. Förhandsvalen för de olika pensionerna är noga utvalda och bra alternativ.

Är du 55+?

Nu är det dags att fundera över hur framtiden ska se ut. Kanske vill du byta bransch eller få intressantare arbetsuppgifter. Någon hobby kanske kan bli en framtida inkomst vid sidan av pensionen. Har du ett hårt yrke kanske du kan gå över till att undervisa i yrket. Tänkt kreativt. Det sämsta du kan göra är att sätta dig ner med armarna i kors och vänta på pensionen.

Har du inte sett över dina framtida pensioner är det hög tid. Gå in på minpension.se. Prognosen blir bättre ju äldre du blir. Vill du sluta tidigt? Kommer pengarna att räcka? Vill du arbeta deltid och ta ut en del pension? Nu kan du göra olika beräkningar och se hur stora skillnader det blir.

Är du i slutet av arbetslivet?

Tänk på att det är du som bestämmer när du vill ha ut din pension och i vilken takt. Detta gäller för inkomstpensionen och premiepensionen som syns i det orange kuvertet. Du kan till och med stoppa dessa pensioner om du vill, för att få större utbetalningar senare. Tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar saknar däremot stoppknapp. Har en utbetalning börjat kan du inte stoppa den. På minpension.se kan du laborera med olika uttagsperioder för olika försäkringar och se hur mycket det blir.

Se upp för försäljare. Många vill komma åt dina pensionspengar och föreslår olika placeringar. Men ofta är det mycket dåliga alternativ och du kan riskera att pensionen försvinner. Tänk på att det är du som bestämmer och planera för att sprida dina pensioner över åren efter arbetslivet. För de allra flesta handlar det om 20-30 år och oftast är vi relativt friska länge även om vi har små skavanker.  Och pensionerna är i praktiken försäkringar om en så trygg ålderdom som möjligt.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.