Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Dagens studiemedelsregler straffar studenter som sparar och uppmuntrar till svartjobb.

Så bakvända är reglerna. Därför är det hög tid att ta bort inkomstreglerna för alla som studerar.

Först arbetsinkomsterna. Inkomsttaket för studiemedel gör det givetvis frestande att ta jobb där lönen betalas ut svart. Och som vi alla vet är nackdelarna många. Först och främst är det olagligt. Dessutom finns det inget försäkringsskydd, inkomsten ger ingen pension och du får inga arbetsintyg och betyg att visa upp i framtiden.

Det gör att studenter extrajobbar i de sektorer där det går att få svarta jobb och avstår från arbete med vit lön, även om det skulle vara bättre för framtiden. Fabian som pluggar ekonomi diskar hellre svart än tar ett jobb i telefonkundtjänsten hos en bank. Och det är inte bara Fabian som förlorar på detta. Den som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, men hade kunnat ta diskjobbet som ett första steg, får fortsätta att vara arbetslös.

I det svenska systemet finns dubbla spärrar, både reglerna om inkomster och reglerna för avklarade studier. Det borde räcka utmärkt med att ställa krav på kurspoäng och studietakt. Den som inte klarar 62,5 procent av kurspoängen under de första 40 veckorna och 75 procent av poängen därefter får inte låna mer. Om Fabian arbetar för mycket hinner han troligen inte med sina studier, och klarar de poäng han behöver klara, och då blir det ändå inga nya studiemedel.

Studenterna är, jämte de med de lägsta pensionerna, de som drabbats mest ekonomiskt de senaste 20 åren när prisökningarna varit minimala. Både studiemedel och garantipension höjs med KPI.

Så går vi till sparandet. Vi kan kalla henne Ella. Hennes föräldrar har satt in pengar i hennes fonder under lång tid för att hon ska ha till kontantinsatsen på en egen lägenhet. Ella börjar på högskolan och vill använda fondpengarna, precis som tänkt, till den första lilla lägenheten på den nya studieorten. Fondsparandet har gått bra så en del av vinsten går till skatt. Men resten av pengarna går direkt till lägenhetsköpet.

Men nu börjar problemen. Ella har tagit ut fullt studiemedel men vinsten på fonderna räknas som inkomst. Och då spränger hon taket för hur mycket hon får tjäna och Ella blir återbetalningsskyldig. Har hon en vinst på 10 000 kronor betalar hon 3 000 kronor i skatt och får betala tillbaka 6 100 kronor av studiemedel (61 procent av inkomster över taket). Den här hösten är gränsen för inkomster vid heltidsstudier under 20 veckor per termin 85 813 kronor.

Tjänar du över taket minskar studiemedel och avstämningen görs mot Skatteverkets inkomstuppgifter så det kan dröja mer än ett år innan återbetalningskravet kommer.

Pengarna Ella tjänade på fonder har hon placerat i lägenheten, precis som tänkt. Men nu får hon välja mellan att hoppa av studierna och söka ett jobb för att försörja sig och betala tillbaka studiemedlen. Eller så får hon gå hem till mamma och pappa och be om mer pengar.

Hon kunde ha undvikt detta om hon först skänkt tillbaka fonderna till sina föräldrar. Sedan hade föräldrarna sålt fondandelarna och gett henne pengarna som hon raskt köpt lägenheten för. Men varför ska vi ha ett system som uppmuntrar till ett sådant trixande?

Det är inte rätt. Vi ska givetvis ha ett studiestöd som gör att människor vågar spara innan de blir studenter och som uppmuntrar till arbetslivserfarenhet under studietiden.

 

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.