Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

På sommaren vill vi ha semester. Men det kan vara svårt att vila från aktierna, särskilt om du är rädd för att de ska falla i värde. För den ovana aktiespararen kan det vara bra att känna till stop loss.

Det kan vara mindre roligt att behöva hålla koll på en skakig aktiekurs under semestern. Särskilt för resten av ressällskapet är det inte så kul om mobilen ständigt piper och åker upp och ner ut fickan. Och det är inte bara en gång i historien som det kommit kraftiga kursfall i juli månad.

Ett sätt att få semesterfrid är planera försäljningarna i förväg. Men stop loss kan du lägga in att en aktie ska säljas om den går ner till en viss nivå. Det går också att lägga in om försäljning om kursen går upp. Då säljs aktien per automatik.

Egentligen är stop loss bra även resten av året. Då undviker du den psykologiska påverkan som vi alla kan drabbas av. Vi undviker förluster och på ekonomisvenska kallas det förlustaversion. Det är jobbigare att förlora något än att inte vinna det. Göra en förlust på 100 kronor på något vi har är svårare för oss än att inte få utlovade 100 kronor.

Använd förnuft, inte känslor

Det gäller med andra ord att överlista sig själv. Att bortse från känslorna och använda förnuftet och att vara lite amatörpsykolog.

Faller en aktie i värde vill vi gärna hoppas på att nedgången är tillfällig. Har du köpt aktier som börjar falla i värde är det lätt att övertyga sig själv om att det bara är tillfälligt – ”kursen vänder snart uppåt”. Det är vårt sätt att övertyga oss själva om att vi inte ska ta förlusten och är ännu ett exempel på förlustavision. Och så går kursen ner ännu mer och vi kämpar på med att övertyga oss själva. Fast det blir kämpigare för varje steg nedåt aktiekursen tar.

Vi väntar lite till och lite till och hoppas på att det snart vänder. Den iskalla placeraren har däremot vågat sälja vid en nivå som är bestämd på förhand.

Detsamma gäller hoppet om klippet. När aktien går upp rejält vill vi gärna tro att den kan ta sig ytterligare en bit. Det är då placeringen är som mest riskfylld. Precis som det allra sista åket i slalombacken, som vi åker trots tröttheten, och som leder till ett benbrott.

Det finns olika sätt att lägga stop loss.

  • Aktien säljs om kursen går under en viss nivå. Då undviker du en förlust.
  • Aktien säljs om kursen går över en viss nivå. Då säkrar du hem en vinst.
  • Aktien köps om den går ner till en viss nivå. Du tror du på vändning och att kursen kommer att gå upp.
  • Aktien köps vid en viss nivå. Du tror att den kommer att stiga ytterligare men vill inte köpa förrän det till exempel har varit en vändning och kursen börjat gå upp.
  • Aktien köps eller säljs om en annan aktie har gått upp eller ner till en viss kurs.

Om du lagt in om köp kan det också vara bra att kontrollera att det finns tillräckligt med kapital i depån för köpet.

Några saker att se upp för

Stop loss har också sina risker.

Det kan vara något som gör att en akties kurs får en tillfällig topp eller dal. I värsta fall kan det bero på kursmanipulation. Hade du följt med hade du insett detta och inte sålt utan avvaktat en dag.

Är det en aktie med mycket låg omsättning kan en dags handel ge en kraftigt missvisande kurs. Därför kan stop loss vara mindre bra för dessa aktier.

Det är inte heller säkert att en order går igenom. Som vid all orderläggning måste det gå att köpa och sälja vid den angivna kursen för att det ska bli en affär.

Det gäller också att inte ha stop loss under för lång tid då mycket kan hända. Det kan till exempel vara förändringar i bolagets aktiekapital genom emissioner, splittar eller utdelningar. Då kan din order gå i väg trots att det egentligen inte finns någon anledning att sälja. Det är dock inte så vanligt att detta händer mitt i sommarsemestern.

Så om du vill ha en stunds riktig avkoppling i hängmattan kan det finnas idé att koppla på stop loss på de aktier du oroar dig mest för.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.