Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

För femton år sedan skiljdes Svenska Kyrkan från staten. Men det är en lång skilsmässa som verkar ha stannat av. Frågan är varför staten ska ägna sig åt att samla in medlemsavgifter.

Svenska Kyrkan gör mycket gott och för detta behövs givetvis mycket pengar. I dag betalar medlemmarna en kyrkoavgift som baseras på den beskattningsbara inkomsten och är olika i olika församlingar. Två av tre svenskar är medlemmar i Svenska Kyrkan och medlem blir man som barn antingen genom dop eller genom föräldrars anmälan. Som vuxen kan man ansöka om medlemskap.

Många tänker säkert inte på att den kyrkoavgift som finns med i den skatt vi betalar i praktiken är en medlemsavgift i en privat förening. Den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar är däremot en skatt som har en samhällelig nytta när den går till att se till att våra kroppar eller vår aska kommer i jorden. Riksgenomsnittet för denna avgift är 0,24 procent.

Det är inte bara Svenska Kyrkan som får in sina medlemsavgifter på detta sätt. 14 andra trossamfund får också in sina avgifter med hjälp av Skatteverket. På Skatteverkets hemsida står det tydligt att det är en avgift, men ”avgiften hanteras som en skatt”. Samfunden skickar in datafiler i december varje år. Blir någon feldebiterad är det en process för att få tillbaka ”skatten” och det är Skatteverket som sköter återbetalningen.

I elektroniska tider kanske detta inte kräver så stora resurser men frågan är om det är rätt. Ska föreningar, bara för att de är religiösa samfund, få statlig hjälp med indrivningen av medlemsavgifter?

Det finns många som gör gott och som säkert också skulle vilja ha hjälp. Spontant tänker jag på Röda Korset, Rädda Barnen och Läkare utan Gränser men det finns många, många fler. Här handlar det dock om mindre summor, ofta ett par hundralappar om året.

De religiösa samfundens medlemsavgifter är oftast 1 procent av den beskattningsbara inkomsten. Är den 200 000 kronor är alltså medlemsavgiften 2 000 kronor. Hos Svenska Kyrkan är det stor skillnad mellan olika församlingar men riksgenomsnittet är 1 procent.

Och får en förening som gör gott hjälp så borde även idrottsföreningar och andra föreningar får hjälp med sina medlemsavgifter.

Det säger sig självt att staten inte kan ägna sig åt att driva in alla möjliga medlemsavgifter. Men frågan är då – varför ska staten göra det åt de religiösa föreningarna?

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.