Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det låter som något helt orimligt men i praktiken fungerar det så. När en långivare inte får tillbaka skulden ställer samhället upp i form av Kronofogden, som hjälper till att driva in skulden.

Alla professionella långivare ska följa konsumentkreditlagen när de ger lån till privatpersoner. I lagen står att lån ska ges efter kreditprövning. Det är viktigt att se till att kunden kan betala lånet, annars ska kunden inte få något lån.

Men vi vet alla hur det ”slarvas” med detta krav. Istället finns det en uppsjö av långivare som garderar sig mot förluster på lån genom att ta en ofta skyhög ränta. När ett sms-låneföretag har en effektiv ränta på ett par tusen procent då går det att ta risker. Det finns också ett antal företag som direkt, i sin marknadsföring, vänder sig till människor som har svårt att få lån hos vanliga långivare, till exempel på grund av betalningsanmärkningar eller avsaknad av inkomst.

Men inte ens förlusterna behöver bli förluster. Betalar inte kunden lånet är det bara att gå till Kronofogden. Är alla papper korrekta fastställer Kronofogden skulden, och gör långivaren inget går skulden så småningom till indrivning. Långivaren kan då välja att låta Kronofogden sköta även denna del av processen. Staten ser alltså till att långivaren får sina pengar även om kreditprövningen var ”slarvig” och skuldräntan ohemul.

Anna Hedborg reagerade också mot detta i sin stora utredning ”Överskuldsättning i kreditsamhället”, (SOU 2013:78). Hon menar att det kan ifrågasättas om staten ska hjälpa till med indrivningen när långivarna uppenbart vänder sig till människor med betalningsanmärkningar.

De politiska åtgärderna mot hushållens växande skuldberg är att låta Finansinspektionen införa ett amorteringstvång. Men det handlar bara om bostadslån och de allra, allra flesta betalar sina bostadslån och räntor. Vad vi lätt glömmer är hushållens andra skulder ökar mer än bostadslånen. Det är inte lika många miljarder som lånas ut men för en låntagare kan ett blancolån på 50 000 kronor ha lika hög årsränta som ett bolån på en miljon.

Och, som skuldutredningen visade, är det framför allt människor som har dålig hälsa, sämre sociala förutsättningar och lägre utbildning som tar de dyraste lånen och som är överrepresenterade hos Kronofogden. Det är dags att diskutera på vems sida samhället ska stå.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.