Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Sommar betyder ofta sommarjobb för den som pluggar på högskolan. Men extra inkomster kan påverka möjligheten till bostadsbidrag och hur stort studiemedel man kan få. Vilka inkomster räknas och var går gränserna?

I Sverige har vi ett ekonomiskt stöd som underlättar för studier vid högskola. Det handlar om det statliga studiemedlet som Centrala Studiestödsnämnden, CSN, administrerar. Det kan man få, oavsett föräldrars ekonomi och vad de tjänar, för att klara levnadsomkostnaderna under studiemånaderna. Ett av syftena är just att det ska vara rekryterande, det vill säga att även ungdomar som inte kommer från studievana miljöer eller har rika föräldrar ska ha en chans att plugga vidare.

Att det är allt svårare att få tag på en studentbostad och det till rimlig kostnad är egentligen en annan fråga. Men även här finns ett stöd att få, bostadsbidraget. För den som är mellan 18 och 28 år går det att få upp till 1 300 kronor per månad som bidrag till bostadskostnaden. Det gäller den som har ett kontrakt på hyresrätt eller äger sin bostad samt är mantalsskriven där. Även ett skriftligt andrahandskontrakt gäller, förutsatt att det är en godkänd andrahandsuthyrning. Högsta bostadskostnad för bidrag är 3 600 kronor. Är hyran högre går det ändå inte att få större bidrag. För bostadskostnader på 1 800 kronor eller mindre utgår inga bidrag.

Som mest kan en student som pluggar på heltid få studiemedel på 10 016 kr och bostadsbidrag på 1 300 kr i månaden. Totalt 11 316 kr att leva på.

Så långt är ju allt rätt ok. Men bostadsbidrag och studiemedel inkomstprövas. Det sker på olika sätt och från olika nivåer i de två systemen. Inkomster från arbete och kapital påverkar. Bostadsbidraget påverkas dessutom av tillgångar man har.

För den som är ensamstående och har en årsinkomst på mer än 41 000 kronor minskar bostadsbidraget med en tredjedel av inkomsten däröver. Studiebidraget räknas märkligt nog in bland inkomsterna, men bara till 80 procent. Skulle en student tjäna 30 000 kronor under helåret minskar bostadsbidraget till 1 000 kronor. Högst 63 900 kronor kan man ha i extra inkomster under detta kalenderår innan bostadsbidraget har reducerats bort helt.

Inte enbart inkomst av tjänst räknas utan även inkomst av kapital och tillgångar man äger. Värdet av egen ägd bostad påverkar dock inte. Det gäller ändå att se upp, till exempel när man säljer egendom med vinst. Inkomsten räknas alltid per helår så speciellt det år man påbörjar studier eller avslutar dem betyder det att inkomster man har under övriga året leder till att man inte kan få bidrag alternativ att man måste betala tillbaka redan utbetalda bidrag. Under år man inte pluggar helårsvis hjälper därför inte detta stöd alls.

Säg att en person som pluggat några år på en ort bestämmer sig för att byta till en annan högskoleort till hösten. Äger personen då en bostadsrätt och säljer den med vinst kan han eller hon bli tvungen att betala tillbaka ett halvt års utbetalda bostadsbidrag. Men inte nog med det, även studiemedlet kan vara i fara.

För studiemedel startar inkomstprövningen för heltidsstudier från en högre nivå. I år påverkar inkomster över 86 782 kronor för 20 veckors studier per halvår. Då är det enbart inkomst av tjänst och inkomst av kapital som räknas in, inte förmögenhet. Både bidrag och lån reduceras med 61 procent av överstigande inkomst. Det som är någorlunda juste här är att om inkomsten hänför sig till det ena kalenderhalvåret behöver den inte påverka rätten till studiemedel det andra halvåret.

Skulle studenten ha en arbetsinkomst på 30 000 kronor ett år och sälja sin lägenhet med en vinst på 220 000 kronor eller mer kan ett helt års studiemedel bli bortreducerat. Då gäller det att meddela CSN att det inte ska påverka hela året utan enbart det kalenderhalvår då kontraktet på lägenheten skrevs under.

Inför sommaren och ett eventuellt jobb innan höstterminen startar kan det alltså vara bra att vara uppmärksam på några faktorer.

Har du fått bostadsbidrag under vårterminen? Räkna efter så att du vet vad ytterligare inkomster betyder för fortsatt möjlighet att få bidrag. Förutom studiebidrag kan du ha en årsinkomst före skatt på 18 200 kronor innan bostadsbidraget reduceras. Anmäl ändrad inkomst till Försäkringskassan.

Har du bostadsbidrag? Räkna efter vad du får i eventuella kapitalinkomster under året. Tänk på att fonder och investeringssparkonto ger schablonintäkt och kan påverka i inkomstprövningen.

Behöver du sälja fonder eller bostad under året? Om det blir en större vinst försök att sälja på rätt sida av halvåret för studiemedlets skull. Om du har avslutat studierna nu i vår – sälj efter 30 juni. Ska du börja studera i höst – sälj före 1 juli.

Tänk på att inkomstprövning av studiemedel gäller både lån och bidrag, proportionellt lika mycket. För studier på heltid under 20 veckor i höst är fribeloppet 86 782 kronor. Se alla fribelopp på csn.se.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.