Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu börjar många sitt studentliv. En härlig tid i livet men också en tuff tid ekonomiskt.

Här är sju tips till studenten och studentens föräldrar:

1. Bostaden är ofta den största utgiften framför allt för att det ofta är svårt att få tag i en bostad. Det kan bli både något i andra, tredje eller till och med fjärde hand till hög hyra. Ett alternativ kan vara att hyra en större lägenhet tillsammans med några vänner. Glöm i så fall inte att skriva avtal om hur ni ska fördela kostnaderna och vad ni ska göra om någon vill flytta. Se också till att det finns en extra hyra på ett konto om någon är slarvig. Är du mellan 18 och 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag.

Men var försiktig och ta inte ut mer bidrag än du har rätt till. Bidraget är preliminärt och får du en större inkomst än du angivit i ansökan så kan du bli återbetalningsskyldig.

Billigaste alternativet är ofta att bo kvar hemma. Men har du kloka föräldrar så ser de till att ta ut en hyra av dig. Behöver de inte pengarna så kan de spara dem på banken och sedan ge dig i flyttahemifrån-present. På så sätt vänjer du dig vid att ha en kostnad för boendet och övergången senare till egen bostad blir lättare.

2. En annan stor kostnad är maten. Ett sätt att hålla matkostnaden nere är att bilda matlag och äta hos varandra en eller två dagar i veckan. Storkok blir enklare och billigare än om var och en lagar sin middag, dessutom ger ni varandra tips på bra och prisvärd mat. Ett annat sätt är att handla tillsammans och köpa storförpackningar som ni delar upp. Ta med termos med kaffe och matlåda till universitet är också ett sätt att minska utgifterna.

3. Studenter är attraktiva på bank- och försäkringsmarknaden. Många har förstått att studier kan leda till goda inkomster i framtiden och vill därför tidigt skapa en relation.  Håll utkik efter bra studenterbjudanden. Det kan gälla allt från bankkort till hemförsäkring.

4. Även om du bara har några kassar kläder med dig till studentrummet är det viktigt att ha en hemförsäkring. Den innehåller mycket mer än vara ett skydd mot inbrott och brand. Där finns även ansvarsförsäkring, rättskydd och reseförsäkring som du kan ha nytta av.

5. När loven kommer kanske du söker dig till en annan ort för att arbeta. Är du skriven på en ort och arbetar på en annan kan du göra avdrag i deklarationen för tillfälligt arbete på annan ort. Det kan gälla både bostadskostnaden, andra omkostnader och hemresor. Läs på Skatteverkets hemsida om det kan passa in på dig. Det är inte ovanligt att det blir många tusen kronor tillbaka på skatten efter alla avdrag.

6. En del studenter kan ha ett sparkapital i fonder. När det är dags att flytta till en studieort kan fonderna tömmas så att det finns pengar till exempel till insatsen på en lägenhet. Men här gäller det att se upp. Sålda fondandelar räknas som kapitalinkomst och alla typer av inkomster har betydelse för hur stort studielån man kan få. Många har bittert fått erfara detta när de blivit återbetalningsskyldiga och tvingats att inom kort tid betala tillbaka pengar de räknat med att ha under studietiden. Ett sätt att undvika detta är att sälja fondandelarna tidigare så att de inte påverkar inkomsten vid ansökan.

7. För en student är det viktigt att också se till att ha en liten buffert. Det kan vara ett datorhaveri, en avbiten tand eller glasögon som går sönder som gör att du behöver mer pengar än du räknat med. Då är det skönt att inte behöva ta ett dyrt snabblån som är svårt att betala när inkomsterna är små eller obefintliga.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.