Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

En eller två gånger om året är det bra att göra en total översyn av din ekonomi. Så nu är det dags för vårstädning. Bestäm dig för en städdag och sätt igång.

Ett bra läge är precis nu, när vi får hjälp av den deklaration som skickas ut. Allt från fonder till försäkringar och fullmakter ska få en genomgång. Målsättningen är förstås att få mer pengar över.

Vårstädningen kan sorteras in under sex rubriker:

  1. Leva

Det är vardagsekonomin: pengar in och pengar ut. När kollade du ditt autogiro senast? Har du abonnemang som behöver tas bort eller omförhandlas? Kolla kontoutdragen på internetbanken, och rensa bort allt dyrt och onödigt. Har matkostnaderna stuckit iväg utan att du märkt det? Fördelen med att handla på kort är att du lättare ser vad du gör av med pengar på.

  1. Låna

Har du smålån som du borde samla eller amortera av? Är du medveten om vilken ränta du betalar på kreditköp av olika slag? Titta inte bara på räntan utan även på den effektiva räntan, där alla kostnader kring krediten också är medräknade.

Och när är det dags att omförhandla bolånet? Skriv in i kalendern så att du hinner förbereda dig i god tid.

  1. Spara

Har du en buffert? Är den tillräckligt stor? De allra flesta behöver en buffert som motsvarar minst två månaders utgifter. Har du till exempel ett äldre hus där mycket kan hända behöver bufferten vara större.

Många av oss har ett regelbundet månadssparade som dras från lönekontot varje månad. Det är ett smart sparande för ofta märker vi inte ens av att vi sparar. Mycket kan ha hänt sedan du startade det. Kanske är det dags att höja beloppet? Fundera också på var du placerar pengarna. Är det på ett vanligt sparkonto trots att merparten ska användas om flera år? Då kan det vara dags att lägga en del i fonder. Har du valt fonder är det bra att åtminstone en eller två gånger om året se över fondvalet och byta ut några, eller höja eller minska risken i fondportföljen. Kanske har du till och med tid och lust att försöka dig på aktiesparande. Och vill du lära dig mer kan det vara läge att boka en kurs hos till exempel Aktiespararna.

Är du en van aktiesparare har du kanske full koll på dina innehav, men de flesta av oss har kanske bara en eller två aktieslag som vi fått genom arv eller gåva. Det kan vara dags att ta ett aktivt beslut om du ska behålla eller sälja dem. Kanske ska du sprida riskerna på några fler aktier eller – om du känner dig ovan vid aktier – lägga allt i fonder i stället.

Har du direktägda fonder och aktier kan det vara dags att göra slag i saken och öppna ett investeringssparkonto, ISK, för de nya köp du gör. När statslåneräntan är låg blir det också låg skatt på sparandet i ISK.

Har du obligationer eller fonder med obligationer är det också dags att fundera om du ska behålla eller sälja nu när räntemarknaden rör sig sakta uppåt.

Det långsiktiga sparandet är också viktigt att ha koll på, även om det dröjer innan pengarna ska användas. Gör en genomgång av de val du gjort till dina olika pensioner. Glöm inte att se över de tjänstepensioner och pensionsförsäkringar som kan ligga i fribrev (där det inte sätts in några nya pengar). Även om de ligger i fribrev går det att byta fonder. Många pensionsförsäkringar går också att flytta till andra bolag. Passa också på att se igenom vilka fullmakter du har gett för bland annat pensionsgenomgångar. Ibland händer det att det ligger kvar fullmakt hos någon som inte ska ha det.

Det finns många olika placeringar som kan vara bra att se över då och då. Intresset för konst, frimärken, smycken och annat varierar över tiden och därmed också priserna.

  1. Bo

Bolånen har vi redan klarat av. Men hur är det med allt annat kring boendet? Hur stor är elförbrukningen och är elavtalet det bästa? Den som bor i ett hus med renoveringsbehov kan behöva göra en renoveringsplan som sträcker sig över ett antal år. Det ger bättre möjlighet att förutse den framtida ekonomin och spara eller planera för de lån som kanske kommer att behövas.

Ibland kan det också vara bra att stanna upp och fråga sig hur länge man ska bo kvar. Att lämna ett hus på äldre dar och flytta till en lägenhet kräver inte bara praktisk planering utan även ekonomisk. Ska den unga familjen växa kan det också vara bra att ha en plan för när och hur det är dags för bostadsbyte.

  1. Försäkra

Försäkringssparandet har vi klarat av under sparande. Men många andra försäkringar behöver regelbunden översyn. Är hemförsäkringen på tillräckligt högt lösöresbelopp? Har hemförsäkringen det extra tillägget med bostadsrättsskyddet?

Har dottern börjat med en riskfylld sport som kräver specialförsäkring? Åldergränsen för barnförsäkringar har klättrat uppåt men en dag är den slut och behöver ersättas. Den som lämnar arbetslivet kan också plötsligt stå utan olika försäkringsskydd, som då behöver kompletteras.

Titta över bilförsäkringen. Det är den försäkring som vi oftast flyttar mellan olika bolag – men se upp och avsluta inte en försäkring innan du fått en ny. För den som reser mycket kan det vara värt att utöka hemförsäkringens reseskydd istället för att behöva ta extra försäkring vid varje resa.

  1. Tjäna in

Vad vi har i lön eller pension brukar vi ha koll på. Men går det att få in mer?

Det kan närma sig löneförhandling. Inför löneförhandlingen kan det vara idé att titta över alternativet tjänstebil. Just nu är det fördelaktigt för de flesta, men för den som snart ska gå i pension kan det ibland vara bra att byta bil mot lön. Även andra förmåner kan vara värt att omförhandla.

Ett sätt att fylla på kassan kan vara att ta ett extrajobb. För den som fyller 66 eller mer i år är det extra lönande både för den anställde och arbetsgivaren. Ett annat sätt är att hyra ut bostaden. Kanske börjar sommarplanerna utkristalliseras och det visar sig att fritidshuset kommer att stå tomt några veckor. Då kan uthyrningen bli ett bra tillskott till kassan.

Och när den ekonomiska vårstädningen är klar finns det all anledning att känna sig nöjd och kanske unna sig en belöning i vårsolen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.