Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det kom ett brev till mig från en brittisk advokat på Mallorca. Han skrev att jag troligen hade ett stort arv att vänta. Det var givetvis för bra för att vara sant.

Vi utsätts ständigt för olika försök till bedrägerier. Denna gång var det lite mer arbete bakom än de vanliga telefonsamtalen. Och för ovanlighetens skull var det ett vanligt brev med frimärke och inte ett mejl. Mejl är annars det numera klassiska sättet för svindlare att söka kontakt.

Advokaten, som skrev till mig, påstod i sitt brev att han företrädde dödsboet efter en herr Kayana Creutzer som dog 2003. Advokaten är britt verksam på Mallorca. Arvet på närmare åtta miljoner dollar skulle han hjälpa mig att få. För att visa sin ärlighet tyckte han att vi skulle donera 20 procent av arvet till välgörenhet. Därefter skulle vi dela resten lika mellan oss.

Denna advokat ville helst att vi höll detta mellan oss och inte ens blandade in advokatfirman med samma namn som han själv.

Brevet var kopierat och jag gissar att fler med samma efternamn har fått detta brev.

Normalt sett slänger jag denna typ av brev som vi populärt brukar kalla Nigeriabrev. Nigeriabreven dök upp redan på 70-talet i brevform och på fax. Även i dag kan många bedrägeriförsök härledas till landet.

Det klassiska upplägget är att locka med en stor summa pengar som kan vara ett arv, en vinst eller helt enkelt ett rent tiggeri. När kontakten är upprättad finns olika vägar för att få mottagaren att öppna sitt konto och skicka pengar. Det finns allt från lätt genomskådade upplägg till mycket avancerade transaktioner med falska betalordrar.

Troligen tänkte advokaten som kontaktat mig be om pengar till att driva processen. Därefter skulle det uppstå problem och mer pengar skulle behövas. Så småningom skulle han låtsas skicka någon summa som jag skulle ta ut på något särskilt sätt som inte fungerade. Därefter skulle både han och mina pengar vara försvunna.

Ibland skickas en check som mottagaren ska lösa in och pengarna skickas vidare. Checken kan vara falsk och skulle du ändå få ut pengar på den och skicka vidare blir det du, som löste in checken, som begår brottet.

Gör så här om du drabbas:

För det första – ta inte kontakt! Det är det råd polisen ger alla som får ett mejl eller blir ombedda att ringa någon.

Är det brev och andra dokument vill polisen gärna ha in dem. Men sannolikheten att denna typ av brott klaras upp är minimal. Ofta är det internationella ligor som bollar samtal, nätsidor och pengar mellan många länder.

På polisens hemsida finns råd om hur du kan skydda dig vid olika typer av bedrägeriförsök.

Vanligaste bluff-försöken – och bästa råden:

Bluffakturor via mejl. Det kan heta att du har pengar att få från till exempel Skatteverket och i mejladressen finns en länk där skatteverket är med i texten. Målet är att få dig att lämna ut kontouppgifter. Polisen råd: Klicka inte på länken!

Samtal från datasupport. Du blir uppringt av någon som utger sig för att vara support från känt it-företag. Samtalet går ut på att det finns ett virus som du ska få hjälp med att fjärrstyrt få åtgärdat. Syftet är att få dig att öppna datorn så att kontouppgifter och annat kan hämtas via fjärrstyrningen. Polisens råd: Lägg på luren!

Låst dator. Du surfar på internet när det plötsligt dyker upp ett meddelande från polisen på skärmen. Där står att du begår ett brott och att datorn därför är låst. Om du betalar böter låses datorn upp. Polisens råd: Betala inte. Ta datorn till expert som kan avgöra om datorn är fri från skadlig kod.

Känslosamma mejl. Personer tar ofta via datingsajter kontakt, skickar bild och inleder en relation. Efter en tid vill personen ha pengar för att kunna besöka dig i Sverige. Polisens råd: Glöm känslorna och skicka inga pengar. Gör en enkel bildsökning och se om bilden använts i andra sammanhang.

Mejl från din bank. Enligt meddelandet har problem uppstått och de behöver ditt kontonummer, ibland ska du klicka på en länk. Men banker skickar aldrig mejl om konton och dessa mejl är alltid bluff. Liknande kan gälla lottovinst eller arv. Polisens råd: Klicka inte på länken!

Finansinspektionen har länge arbetat med upplysning kring bedrägerier. Tyvärr är det numera svårt att hitta fram till råden, men här är länken.

Finansinspektionen varnar bland annat för ”de fem flaggornas teori” som är vanlig vid finansbedrägerier per telefon. Om den som kontaktar dig har adress i ett land, investeringen sker i ett annat land och banken finns i ett tredje bör du se det som en mycket allvarlig varning. Ofta är det fem länder totalt som är inblandade. (Är det mejlbedrägeri kan det vara färre länder eftersom det går att låta breven studsa mellan olika servrar runt om i världen och på så sätt göra det omöjligt att hitta avsändarens position.)

I land 1 sitter säljaren och ringer men adressen går inte till detta land.

I land 2 finns kunderna. Ofta finns det kunder i flera länder.

I land 3 finns produkterna som aktier och andra finansiella produkter.

I land 4 finns banken som du ska betala till när du investerar.

I land 5 bor de som organiserar bedrägeriet och deras familjer.

Den som ringer upp försöker ofta ge sken av att vara en välkänd investerare. När jag granskade bedrägerier för några år sedan var det många som blivit uppringda av en Mr Morgan Lynch eller en Mr Merrill Stanley som båda på överklassig engelska kom med ett unikt erbjudande.

Under Kristi Himmelfärdshelgen var det tusentals svenskar som blev uppringda från Somalia med landsnummer 252. Om det var ett massivt försökt att etablera kontakter för bedrägerier är ännu inte klarlagt. Polisen och telefonbolagen gick raskt ut med rådet att inte ringa upp eventuella missade samtal. Ett annat råd är att genast blocka numret i mobilen för att inte bli utsatt för nya försök.

Advokaten på Mallorca tyckte att vi skulle hålla kunskapen om arvet för oss själva. Men det tänker jag inte göra. Nu går jag några kvarter bort och lämnar in det till polisen. Vem vet – en dag kanske den som döljer sig bakom namnet, titeln och den tjusiga adressen blir avslöjad.

För något arv – det kan vi vara helt övertygade om att det inte finns.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.