Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu är det dags att söka sommarlovsjobb. Tyvärr kommer många unga att bli besvikna. Många arbetsgivare har satt i system att lura nybörjare på arbetsmarknaden. Det finns en rad fällor som det gäller att se upp med. Dessutom måste företagen inse vilken möjlighet sommarlovsjobben ger.

Det första sommarlovsjobbet är kanske det viktigaste jobbet. Att få arbetskamrater och att lära sig passa tider och göra allt som förväntas. Det är ett arbete som öppnar möjligheter och ger erfarenhet och mer meriter, vilket är nog så viktigt när så många unga slåss för att komma in på arbetsmarknaden.

Jag brukar testa äldre och yngre i vänkretsen och fråga hur stor den första lönen var. De allra flesta kan ge ett exakt besked. Det visar hur betydelsefullt det kändes att få den första riktiga inkomsten. Själv fick jag avtalsenliga 5:25 i timmen i Konsumbutiken hemma på gatan (ja, det var många år sedan…).

Därför gör det mig så arg och upprörd när jag tyvärr alltför ofta hör om unga som på ett eller annat sätt ha blivit lurade och inte fått ut den lön de ska ha. Det behöver inte vara några skurkar som satt det i system, jag har även mött unga som inte fått vad de ska ha när de arbetat i en släktings butik eller hjälpt föräldrars vänner.

Det allra viktigaste är att få ett anställningsbevis, dokumentet som tydligt anger vilka arbetsuppgifterna är och hur stor lönen blir. Finns det dessutom ett kollektivavtal på arbetsplatsen förenklar det mycket. Då finns försäkringar, rätt till semesterersättning och regler för hur eventuell övertidsersättning beräknas.

En fuling som många oseriösa arbetsgivare satt i system är att låta unga provjobba utan ersättning. Sedan tackar de nej och så får nästa person arbeta gratis. Några timmar kan vara okej men blir det en anställning ska även den tiden ge lön.

Pengar i handen utan något krångel med skatten, kan andra oseriösa locka med. Unga måste vara medvetna om vad det innebär att säga ja till svarta pengar. Det kostar på många sätt. Inget intyg att visa upp, ingen säkerhet för att lönen verkligen betalas ut och dessutom en osäkerhet kring övertid och semesterersättning. Dessutom finns inget skydd vid om det sker en olycka på jobbet. En arbetsskada som ger men för livet, kan hos en seriös arbetsgivare innebära en försäkring som under ett liv kan ge miljoner.

Sommarlovsjobb är inte bara en fråga för alla unga. Det är en möjlighet som många företag borde ta mycket bättre vara på. Det är ofta jag hör om någon som fått ett enkelt jobb som ung och som äldre och utbildad väljer att komma tillbaka. Det är vanligt inte minst inom vården där vi kommer att ha stora behov framöver.

Redan i dag finns det många yrken där det saknas kompentent arbetskraft. Därför borde fler företag ta chansen att genom att erbjuda sommarlovsjobb få en möjlighet att göra reklam både för olika yrken men också för olika verksamheter och företag.

Visst kan det kännas jobbigt att ta in någon som måste ha mycket handledning. Men det är som med barnuppfostran, orkar du ta tid på dig att lära ett barn olika sysslor slipper du att göra allt själv längre fram.

Vi alla som inte är unga eller arbetsgivare kan också bidra genom att berätta om våra första feriejobb, fel vi gjort och vad vi lärt oss. Framför allt bör vi förmedla glädjen i att få tjäna egna pengar.

För det finns få tillfällen i livet när vi känner oss så rika som när vi får den första lönen på sommarlovet.

Det är kanske då som sommarjobbet känns som allra bäst.

Om du tycker att din arbetsgivare gör något fel eller undrar du över något kan du som är ung och extrajobbar ta kontakt med LO:s hjälptelefon.Där kan du, även om du inte är med i facket, få hjälp och råd. Telefonnumret är 020-560056 och sajten är www.hjalptelefon.nu. Du kan också kontakta tjänstemannaorganisationen TCO:s sommarlovsexpert på telefon 020-1301112 eller gå in på www.sommarlovsexperten.se

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.