Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är inte lätt med miljoner och miljarder. Jag måste erkänna jag att ibland inte stannar upp och tänker efter om en siffra är rimlig eller inte. Men när rubrikerna blir att vi handlar julklappar för 75 miljarder är det dags att reagera.

Det är nationalekonomen Robert Östling som i ett inlägg på sajten Ekonomistas gör en utmärkt analys av hur svårt vi har för att förstå stora tal och hur mycket mer begripligt och lättare att kritiskt granska det blir om vi sätter siffrorna i relation till varje inkomsttagare eller varje familj.

När HUI berättar om julen skriver man helt korrekt att detaljhandeln väntas omsätta 75 miljarder i december i år. Men rubriken ”Prognos – nytt rekord i julhandeln” leder till att många refererat pressmeddelandet med att ”Julhandeln väntas omsätta 75 miljarder”. Det har i sin tur fått flera bloggare att gå i gång och uppröras över att vi handlar julklappar för 75 miljarder.
Men det är ju inte rimligt om man tänker efter. Det skulle innebära att varje svensk, barn som vuxen, lägger i snitt 7 500 kronor på julklappar. För en familj på fyra blir det 30 000 kronor, påpekar Robert Östling.

Sanningen är, enligt HUI, att detaljhandelns omsättning är ungefär 16 miljarder större i december än en genomsnittlig månad.  Och i detta ingår inte bara julklappar och dagligvaror som mat, utan även resten av detaljhandeln.

Framför allt är det vad som säljs till konsumenter, men där ingår även det som handlas till företag i det fall köpen görs i den vanliga detaljhandeln. Och många småföretagare med kalenderår som bokslutsår brukar passa på att spendera före nyåret.

När vi får höra att något kostar X miljarder är det därför bra att relatera det till vad det blir per person. Vi är närmare 10 miljoner invånare i Sverige. Ungefär hälften arbetar. Och som Robert Östling förklarar så är det då enkelt att beskriva 1 miljard som 100 kronor per invånare eller 200 kronor per sysselsatt. Även om det inte blir helt exakt så blir det mycket enklare att förstå.

Då går det också att göra en grov uppskattning åt andra hållet. Nordeas årliga julundersökning uppger de som är 18-65 år kommer att i genomsnitt handla julklappar för 3 427 kronor. Med julens kringkostnader som mat, gran och dryck, lägger de i snitt 5 664 kronor på julen. Det är cirka 5 miljoner människor i dessa åldrar så med denna beräkning stannar julklappsköpen på ungefär 17 miljarder och den totala julhandeln på ungefär 28 miljarder.

Om vi verkligen handlar för så mycket återstår att se. Jag gissar på att HUI är närmare sanningen och att många vill verka generösa när de intervjuas. Men hur mycket vi verkligen kommer att spendera – det återstår att se.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.