Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Året närmar sig sitt slut och det kan finnas anledning att summera husavdrag och skatt. För även om man har fått fakturor med avdrag för skattereduktionen så måste de matchas mot den skatt man kommer att betala totalt för året.

I annat fall blir man skyldig att återbetala skillnaden. Det går att kontrollera hur mycket avdrag man hittills fått under året genom att logga in på Skatteverkets självservice.

Några saker att ha koll på:

  1. Bara dessa skatter kan reduceras: Skatt på inkomst av tjänst och inkomst av kapital samt fastighetsavgift/-skatt. Men inte pensionsavgift, kyrko- eller begravningsavgift.

 

  1. Underskott i kapital, till exempel ränteavdrag innebär att det blir mindre skatt att betala och därmed risk för att skatten inte räcker till.

 

  1. Det går att omfördela avdrag mellan personer, nu via brev och e-tjänst eller senare i samband med deklarationen. Tänk på att villkoren för avdrag måste uppfyllas, till exempel att man står som ägare till bostaden för att få rotavdrag.

 

För rotavdrag går det fortfarande att få upp till 50 000 kronor i skattereduktion, oavsett ålder, även om avdraget bara är värt 30 procent av arbetskostnaden. Det innebär att arbetskostnaden måste vara minst 166 670 kronor för maximalt avdrag.

Så här mycket behöver en löntagare minst tjäna för fullt avdrag: 26 300 kronor i månaden, 315 000 kronor på helåret. För en pensionär som fyllt 65 år vid årets ingång räcker det med en pension på 18 200 kronor eller 217 700 kronor på helåret.

Har man sedan olika avdrag minskar det skatten. Om till exempel löntagaren har avdrag för räntor på 30 000 kronor blir det 9 000 kronor mindre i skatt. Då krävs det att lönen passerat 29 800 kronor för att skatten ska räcka till. Tillkommer fastighetsavgift sänker det gränsen.

För en pensionär med ränteavdrag på 12 000 kronor krävs det minst 19 000 kronor i pensionsinkomst för fullt avdrag.

Här är det räknat utifrån genomsnittlig kommunalskatt i landet. Eftersom skattesatserna skiljer sig åt från kommun till kommun varierar gränserna i praktiken. Med hjälp av Skatteverkets räknesnurra ”Räkna ut din skatt” går det att kontrollera vad årets skatt blir. Kommunalskatten hittar du i senaste deklarationen (om den inte förändrats) eller på SCB’s hemsida. Till nästa år ligger gränserna 100 kronor högre, vilket beror på att grundavdraget höjs med inflationen.

Den som ser att skatten inte räcker till kan begära omfördelning av arbetskostnaden, och därmed avdraget, på annan i hushållet. Eller passa på att sälja värdepapper eller fonder med vinst före årsskiftet. Den skatten räknas in i underlaget för skattereduktion. Det går också att i samband med deklarationen ta fram uppskov från bostadsförsäljning till beskattning.

För rutavdrag gäller andra gränser och avdrag. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden och kan uppgå som mest till 25 000 kronor för den som är 65 år och yngre, men 50 000 kronor för den som fyllt minst 65 år vid årets ingång.

Avdragen gäller per person och år och rotavdrag och rutavdrag kan sammanlagt aldrig bli mer än 50 000 kronor. Tänk också på att fakturan ska vara betald före årsskiftet för att ge skattereduktion för innevarande år.

Läs gärna mer i Annika Creutzers blogg om årsskiftestips.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.