Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Förra veckan var tjänstepensionens dag. Bara ett par dagar senare slog PRO, Sveriges största pensionärsorganisation, larm om att alltfler pensionärer lever i fattigdom.

Drygt 200 000 pensionärer levde förra året under den gräns som EU definierade som fattigdom i Sverige 2012 (och som PRO i sin rapport utgår från), det vill säga att man har en inkomst på strax under elva tusen kronor efter skatt.

Den allmänna pensionen är den största och viktigaste delen i våra pensioner. När dagens pensionssystem infördes var målet att vi alla skulle få omkring 60 procent av den lön vi haft under våra sista arbetsföra år i allmänpension. Det säger i och för sig inget om hur mycket man får ut i kronor och ören eftersom vi har olika löner. Men statistik kring detta kan ge en fingervisning om hur allmänpensionen utvecklats.

Procenthalten av slutlönen man får i allmänpension skiljer sig nämligen en hel del mellan generationerna. De som exempelvis föddes 1930 och gick i pension vid 65 års ålder, kunde vänta sig att få 61 procent av slutlönen i allmänpension. De som föddes vid millennieskiftet får 41 procent om de går i pension vid samma ålder. Det visar siffror som Pensionsmyndigheten tagit fram.

Slutsatsen är alltså att de som är födda senare inte kan räkna med att gå i pension vid 65 års ålder. De måste arbeta längre. Men det behöver inte betyda att åren som pensionär minskar. Vi lever ju statistiskt längre idag.

Pensionsmyndigheten har tagit fram en så kallad alternativ pensionsålder som visar hur mycket längre vi måste arbeta för att få upp allmänpensionens procenthalt. Den alternativa pensionsåldern innebär att den som är född år 2000 behöver arbeta mindre än ett år längre än den som föddes 1980. Under samma period ökade medellivslängden med två och ett halvt år. Det betyder att även om man arbetar längre får man längre tid som pensionär, det vill säga om man lever så länge som det statistiska snittet visar.

151013_pensionstabell

Källa: Pensionsmyndigheten

Men minskningen i procenthalt beror inte bara på den goda nyheten att vi lever längre. Våra arbetsliv blir dessutom kortare av det enkla skälet att de påbörjas senare. I snitt kommer vi ut på arbetsmarknaden först vid ungefär 30 års ålder. Det varierar lite beroende på vad vi utbildar oss till, men det är oavsett vilket mycket senare än tidigare generationer.

Om du är intresserad av hur mycket procenthalten för din allmänpension ökar om du arbetar till och med din alternativa pensionsålder ska du inte missa Din Ekonomi i eftermiddag, då sänder vi ett inslag om just detta.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.