Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Jobben, räntan, kronan och börsen. Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet kommer att påverka våra plånböcker på många sätt.

Den direkta reaktionen på Trumps valseger är ett kraftigt börsras i USA och Asien. Även i Sverige väntas börsras. Vanligtvis följs ett ras av en viss återhämtning och den stora risken för småsparare är att sälja vid fel tidpunkt och inte vara med på uppgången.

I det här fallet finns också en oro för den långsiktiga utvecklingen. Donald Trumps negativa inställning till frihandel kan också påverka den verkliga handeln och därmed pressa ner världens börser även på längre sikt. Den goda ekonomiska utveckling vi har i Sverige kan därmed vända.

Sämre förutsättningar för internationell handel kommer att slå mot en liten, öppen, exportberoende ekonomi som Sverige. En effekt kan bli att risken att förlora jobbet ökar. Intäkter till statskassan och kommunerna minskar därmed och det påverkar alla.

Det som kan motverka är att den svenska kronan också faller i värde. Mindre valutor brukar ta stryk i tider av ekonomisk oro. Kronfall brukar gynna exporten men sambanden är inte lika klara längre. Många svenska exportföretag har också en stor del import i sina varor.

En fallande krona innebär att våra utlandssemestrar också kommer att bli dyrare. Julresan till värmen kommer därmed att kosta mer.

En annan effekt av valsegern är att de långa amerikanska räntorna sjunker. Det kan dröja betydligt längre innan det blir någon räntehöjning i USA. Det dämpar också andra marknadsräntor internationellt. I Sverige är det därför större risk för ytterligare räntesänkningar och Riksbankens prognos med första räntehöjning 2018 kan skjutas ytterligare fram i tiden. Men det innebär inte att alla med stora lån kan känna lättnad.  Sambandet mellan reporänta och boränta är i stort sett borta.

Å andra sidan innebär fortsatt låga räntor att pengar kommer att fortsätta att strömma till världens börser, vilket kan hålla kurserna upp även om svängningarna blir kraftiga.

Fram till installationen av den nya presidenten i januari kommer mycket att bygga på förväntningarna om vad Donald Trump kommer att göra. Vad den verkliga politiken innebär återstår att se. Det blir även republikansk dominans i senaten och representanthuset så det talar för att han får stora möjligheter att genomföra vallöften.

Under tiden finns andra mörka moln, framför allt folkomröstningen i Italien den 4 december. Premiärminister Matteo Renzis försök att få igenom lagändringar som gör politiska processer effektivare, vilket behövs inte minst som EU- och euromedlem. Istället väntas folkomröstningen i praktiken bli en för eller emot EU. Förlorar Renzi väntar en ny EU-kris och Italien gå mot exit till och med före Storbritannien.

En stor EU-kris kommer också att påverka oss kraftigt och förstärka alla de negativa faktorerna från det amerikanska valet. Det kan med andra ord bli en riktigt lång vargavinter för jobben och den ekonomiska tryggheten i Sverige.

 

Se även: Trump påverkar svenska plånböcker

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.