Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Som förälder måste du inte ge alla dina besparingar i arv till dina barn. Du kan också göra som Mark Zuckerberg och Priscilla Chan.

Makarna Mark Zuckerberg och Priscilla Chan har fått en dotter. I ett brev till nyfödda Max berättar de att hon inte ska få ärva 99 procent av aktierna i Facebook, i dag värda ungefär 400 miljarder kronor.

Istället ska aktierna skänkas till olika projekt som ger alla barn bättre möjligheter i livet. Värdet av aktierna ska framför allt gå till undervisning, att bota sjukdomar, få människor att mötas och bygga starka samhällen. Mer detaljerade än så är inte de nyblivna föräldrarna utan de tänker återkomma när de kommit i ordning med sin lilla dotter.

Vad Max tycker om saken återstår att se. Hon har i all fall en pappa med en stor tilltro till hennes läsförmåga eftersom han skriver brev till henne. Och troligen kommer hon att få ett mycket rikt liv även utan Facebookaktierna.

Det finns många sätt att ge bort pengarna men det finns också några fällor. Innan arvs- och gåvoskatten togs bort i Sverige var det vanligt att föräldrar skänkte fritidshus, aktier och andra tillgångar till sina barn för att minska den framtida skatten. Det ställde till många problem och jag fick åtskilliga samtal som reporter på Privata Affärer från föräldrar som var förtvivlade för att barnen målat om fritidshuset eller till och med sålt det.

En man blev av med stora delar av aktieportföljen när de av skatteskäl var överlåten på en reslysten 18-åring. Några försökte skriva in nyttjanderätt i gåvobrevet men då blev det en oren gåva och därmed föll upplägget. Det fanns åtskilliga mer eller mindre krångliga upplägg för att undgå skatterna. Ofta till kostnader som låg i nivå med den skatt som man ville undvika.

I dag har vi tack och lov inte dessa skatter, som gav lite till statskassan men desto mer till olika former av rådgivare. Det har fördelen att föräldrar kan spara i eget namn och välja när de vill överlämna sparkapitalet till barnet vid lämplig ålder och lämpligt tillfälle. Den som sparar i dag till sitt barn kan alltså välja mellan tre alternativ: spara i barnets namn, spara i eget namn eller spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.

Det finns ett fjärde alternativ för den som har stora tillgångar och det är att bilda en stiftelse för exempelvis barnens utbildning. Då måste barnet ansöka om att få ut pengar till ändamålet och det går inte att tigga till sig pengar till annat. Ryktet säger att en och annan känd författare har gjort så.

Att arvs- och gåvoskatten försvann har också haft den fördelen att många förmögna svenskar flyttat hem. Sverige har helt enkelt blivit ett fördelaktigt land att dö i rent skattemässigt.

Men det finns också fällor. Med ny arvslagstiftning inom EU kan det ibland behövas ett testamente som säger att personen ska betraktas som boende i Sverige, även då någon bor stor del av året i ett annat EU-land. Utan testamentet kan det annars bli detta lands regler som gäller även om personen är skriven i Sverige.

En annan fälla är om föräldrarna väljer att ge mycket till ett av barnen under sitt liv och inget till de andra. Då kan de hävda att detta varit förskott på arv den dag boet ska fördelas och ha stor möjlighet att få en mer fördelaktig fördelning av kvarlåtenskapen.

Det är svårt att göra någon arvlös i Sverige även om en och annan försöker. En del välbärgade familjer har lyckats till stor del genom att lägga tillgångar i stiftelser. Makten över stiftelsen kan då tillfalla bara några av barnen eftersom stiftelsen är en självständig juridisk person och tillgångar därför inte räknas in i dödsboet. Ofta har sådana tricks i efterhand lett till krångliga och dyra rättsprocesser.

Arv och arvstvister brukar ju också ta fram det sämsta hos människor. Många blir ovänner för livet. Den som är en ung blivande arvtagerska kan också få svårt att värja sig mot alla som vill åt pengarna. Det visar inte minst historien om familjer som Onassis, Guggenheim och Hutton.

Och det kanske är detta paret Zuckerberg-Chan vill bespara lilla Max. För i slutordet till det långa brevet till dottern skriver de: ”Max, vi älskar dig och känner stort ansvar för att lämna en bättre värld efter oss till dig och alla andra barn. Vi önskar dig ett liv fyllt med lika mycket kärlek, hopp och glädje som du gett oss. Vi bara väntar på att få se vad du kan bidra med till denna värld.”

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.