Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Risk för kvarskatt? Sedan några år är gränsen för när ränta börjar tas ut något höjd.

Hur räntan sedan tas ut har också förbättrats så att det inte är någon panik att vara klar med beräkning och inbetalning ett exakt datum.

Så var det ju förr. Då slog kostnaden till, fullt ut om man passerade sista datum för när pengarna skulle vara Skatteverket tillhanda. Om det så var bara en dag för sent. I dag räknas räntan dag för dag och ger inte en sådan tokig tröskeleffekt.

Från och med 14 februari börjar det dock ticka kostnadsränta för kvarskatt. Det gäller på belopp överstigande 30 000 kronor. Räntan, som inte är avdragsgill, ligger för närvarande på basräntans lägsta nivå 1,25 procent. Det motsvarar en ränta före skatt på 1,79 procent.

Det är inte allom givet att få så bra avkastning på sparpengarna att det lönar sig att vänta med inbetalning till förfallodagen senare under året.

När kan det bli aktuellt med kvarskatt? Några anledningar:

  1. Såld bostad. Datum för underskrift av köpekontraktet avgör vilket år skatten ska betalas, inte tillträdesdag.
  2. Sålda värdepapper och fonder med vinst.
  3. Hög pension som består av många delar och man inte haft skattejämkning. De som räknar sig som sidoutbetalare drar ju bara av 30 procent i skatt.
  4. Frivillig återföring av uppskov.
  5. Erhållet avgångsvederlag eller annan större engångsersättning.

Hur tar man reda på hur stor kvarskatten blir?

Eftersom det inte går att kolla deklarationen förrän i mars på Skatteverkets hemsida är det via deras räknesnurra ”Räkna ut din skatt”man själv får lägga in uppgifterna och göra en beräkning. Alltså behöver alla underlag tas fram, till.exempel aktuell kommunalskattesats. Uppgifterna för alla kommuner och församlingar finns på Skatteverkets hemsida.

Den sista januari ska alla kontrolluppgifter vara utskickade. Men idag skickas inte allting ut fysiskt utan många finns digitalt. Det gäller då att logga in på olika hemsidor för att få fram underlagen. Det kan vara internetbanker, pensionsbolag och ”min myndighetspost”.

För försäljning av värdepapper och bostäder behöver man ibland göra en egen beräkning av vinsten. Det gäller om det inte finns underlag färdiga via värdepappersdepå eller mäklare. För fondförsäljningar lämnas kontrolluppgifter.

Eventuella rot- och rut-avdrag behöver man inte ta hänsyn till då de redan dragits av från fakturan. Förutsatt att skatten man ska betala är tillräckligt stor för att täcka avdragen.

Avdrag kan gälla resor till och från arbetet. Förvaltningskostnader är inte längre avdragsgilla, ej heller pensionssparande om man nu inte saknar rätt till tjänstepension i anställning.

Hur betalar man sedan in kvarskatten?

Skatteverkets bankgironummer är 5050-1055.

Ditt OCR-nummer hittar du på tidigare inbetalningskort eller tar fram genom Skatteverkets e-tjänst.

Glöm sedan inte att betala in de första 30 000 kronorna före den 3 maj. Det är först då som ränta börjar beräknas på det beloppet.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.