Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Många är det som har vant sig vid att använda ROT- och RUT-avdrag för vård och underhåll av bostad och trädgård. Avdragen har funnits sedan snart 10 år. Då dessa typer av arbeten är lätt utbytbara mot egna insatser fyller avdragen en funktion för effektivare utnyttjande av arbetsresurser i ett samhälle. Välstånd har länge kunnat ökas genom specialisering.

Av den vuxna befolkningen gjorde också så många som närmare 1,1 miljoner personer ROT-avdrag år 2014. 605 000 personer gjorde RUT-avdrag. En större andel män gjorde ROT-avdrag och en större andel kvinnor gjorde RUT-avdrag. I år har reglerna för avdragen ändrats genom att ROT-avdraget bara ger 30 procents skattereduktion och RUT-avdraget, för yngre än dem som fyllt 65 år vid årets ingång, har fått ett tak på 25 000 kronor. För äldre är taket på 50 000 kronor kvar även för RUT.

I och med att avdraget matchas mot hur mycket man betalar i skatt kan det vara bra att räkna på avdragsmöjligheten i förväg. Visar det sig att man inte kommer upp i så mycket skatt under året som man fått avdrag för blir man skyldig att betala tillbaka det som var för mycket i efterhand. Skatteverket har en utmärkt räknesnurra på sin hemsida. Använd gärna den.

Taket för ROT-avdrag är fortfarande 50 000 kronor per person/ägare och år. Inkomstgränsen ligger i stort sett kvar för hur mycket inkomst man minst måste ha för fullt avdrag. Har kommunalskatten höjts till i år finns dock mer skatt att få avdrag mot jämfört med förra året. Avdrag får göras mot kommunal och statlig skatt på tjänsteinkomster, fastighetsavgift/-skatt och statlig skatt på kapitalinkomster.

En löntagare behöver komma upp i ungefär 320 000 kronor i årslön för att kunna utnyttja hela ROT-avdraget på 50 000 kronor. Då ska kostnaden för ROT-arbetena ha uppgått till minst 166 667 kronor. Om personen samtidigt drar av för räntekostnader på 30 000 kronor får avdrag göras med högst cirka 41 000 kronor. Skatten har ju minskats genom ränteavdraget. Likaså kan avdrag för resor till och från jobbet eller andra avdrag minska avdragsmöjligheten.

Å andra sidan kan man före årsskiftet påverka att skatten blir större genom att sälja en fond eller värdepapper med vinst, alternativt vid deklarationsdags ta fram del av uppskov. Den som har uppskov med skatt från tidigare bostadsförsäljning har rätt att frivilligt ta fram hela eller delar av uppskov till beskattning, men minst 20 000 kronor. Det kan vara klokt även med tanke på det låga ränteläget i övrigt, läs mer om det i Annika Creutzers blogginlägg om uppskov.

För den som passerat 65-årsdagen (född 1950 eller tidigare) är avdragsrätten för ROT också 30 procent. För löntagare 65+ går gränsen för fullt avdrag vid cirka 390 000 kronor i årslön och för pensionärer 65+ går gränsen vid ungefär 220 000 kronor i pension. De olika gränserna hänger helt enkelt ihop med hur hög skatten är. Tänk på att kommunalskattens storlek påverkar i stor utsträckning. Högsta avdrag gäller för båda avdragstyperna tillsammans.

Det finns förslag från regeringen att avdrag ska tillåtas för fler tjänster inom HUS-avdraget från 1 augusti i år. HUS-avdrag är den sammanfattande benämningen på ROT och RUT. Utökningen gäller trädbeskärning, bortforsling av träd och buskar, flytt av bohag mellan bostäder samt installation, handledning, reparation och underhåll av IT-utrustning. Det senare även förkortat till RIT. Arbetena ska ha utförts efter 31 juli. Men först den 21 juni vet vi om Riksdagen kommer att anta dessa förslag, som ingår i Vårändringsbudgeten för 2016. Speciellt RIT-avdraget är säkert välkommet för många, inte minst äldre som inte föddes till paddor och datorer utan till papperstidning, telefonkatalog och kommunikationstabell.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.