Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbankens sänkning av reporäntan till -0,5 procent är i praktiken mer av samma verkningslösa medicin. Det börjar likna kampen mot malarian där vi sett hur myggen blivit resistenta mot de gamla preparaten.

För hushållen gäller det att se upp med de biverkningar som finns på längre sikt.

Den svenska riksbanken försöker få igång inflationen i Sverige genom upprepade sänkningar av reporäntan. Men problemet är att det är en global epidemi och därför lyfter inte inflationen. Hade vi levt i en stängd ekonomi hade dagens goda tillväxt på närmare fyra procent och arbetskraftsbrist i många yrken definitivt märkts på prisnivån.

Istället ser vi hur Riksbankens motsvarigheter runt om i världen fortsätter att ösa på med mer av samma medicin – sänkta styrräntor.

Det börjar likna kampen mot malarian. Och då vet vi att mer av en verkningslös medicin inte ger någon effekt. Är marknaden resistent så måste forskarna komma på nya metoder. Eller förädla gamla mediciner som nobelpristagaren i medicin, Youyou Tu, gjort. Det är inte heller rimligt att tro att en medicin som myggorna är resistenta mot i större delen av världen ska fungera utmärkt i lilla Sverige.

Riksbanken har ett uppdrag och ett antal redskap. Det är alltså inte möjligt att börja experimentera med nya metoder utan att reglerna ändras.

Som låntagare kan vi fortsätta att glädja oss åt de låga boräntorna. Hur stort genomslaget blir av senaste sänkningen återstår dock att se.

Men det gäller att se upp med biverkningarna. Vi ser hur priserna på bostäder fortsätter att stiga. Prisnivån steg med i genomsnitt 12 procent under 2015, enligt SCB. Med en kraftig prisuppgång på en tillgång i nollinflation finns en allt större risk för plötsliga, kraftiga prisfall. Dock motverkas det av bostadsbrist och annat i närtid. Men risken finns på längre sikt.

Vi lockas också till att konsumera istället för att spara. Det är inte en tillfällighet att förra året var all time high för nybilsförsäljningen. Det är roligt att leva gott utan att tänka på vad som kan behövas för framtiden. Men för var och en av oss är det viktigt att våga tänka längre.

Den extremt låga räntan ställer till det för det långsiktiga sparandet. De som förvaltar de traditionella försäkringarna hos livbolagen kämpar med att hitta investeringar som ger långsiktigt en trygg bra avkastning. Obligationer går bort, den dag inflationen stiger faller portföljen i värde. Aktier fungerar till viss del men risken är hög. Det gäller att hitta annat som direktinvesteringar i el och infrastruktur. För en småsparare är det sällan ett alternativ. För oss är i dag amortering det kanske bästa alternativet även om det knappt märks på ränteutgifterna. Men den dag då arbetsinkomst ersätts av pension och inflationen och därmed räntorna kanske har stigit, kan det vara skönt att ha betat av en del av skulderna.

Och för den verkliga pessimisten som undrar vad som händer i världen och vart vi är på väg är det alltid bra att värna om friheten och tänka på bibelcitatet att den som är satt i skuld är inte fri.

För Riksbanken och Riksdagen kan ett tips vara att studera hur WHO gjort. Kampen mot malarian ser ut att äntligen lyckas. I land efter land försvinner smittan som plågat människor i alla tider.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.