Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Efter årsskiftet kommer ett antal morötter som ska få oss att slopa slit-och-släng-tänket. Regeringen motiverar förslagen med att man främst vill minska klimatpåverkan men frågan är om inte nya jobb borde vara en ännu viktigare anledning.

Först fick vi rut, i augusti kom rit att ingå i rut och nu kommer rep som också ska vara med i familjen. Dessutom ska vi kunna reparera på stan till lägre kostnad.
I rutavdraget ingår sedan den första augusti ett antal nya tjänster, framför allt IT-tjänster i hemmet, populärt kallat rit. Från den första januari 2017 tillkommer även ett antal reparationstjänster, rep.
Reparationer i hemmet gäller reparation och underhåll av vitvaror i hemmet. Arbetet ska utföras och betalas från och med den 1 januari 2017. Går mangeln sönder kan det med andra ord vara lönt att vänta med reparationen till efter nyår.
Som vitvaror räknas:

Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och mangel
Kyl, frys, diskmaskin
Spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn
Köksfläkt, spiskåpa

Men köksmaskiner som köksassistent och brödrost ingår inte. Det berättar Skatteverket i sitt förtydligande av reglerna.
Som alltid när det gäller rutavdraget är det bara arbetstiden som ger rätt till skattereduktion, inte material och resor. Reparationerna måste också utföras i bostaden och till den räknas även garaget, förråd och fristående tvättstuga. Måste företaget ta med den trasiga maskinen till sina egna lokaler för att reparera där blir det inget rutavdrag för det arbetet.

För den som bor i hyreslägenhet är det viktigt att hålla koll på vem som äger vitvarorna. Ingår vitvarorna i lägenheten och därmed ägs av värden blir det inget rutavdrag. Är det däremot hyresgästens egen tvättmaskin går det bra att reparera och få rutavdrag.

Men det är inte bara i hemmet som det kan bli billigare att renovera. Från årsskiftet sänks också momsen från 25 till 12 procent på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Men det handlar inte om lika stor prissänkning som genom rutavdraget. Enligt regeringens exempel kan en reparation av en cykel som i dag kostar 1 000 kronor kosta 896 kronor efter momssänkningen. Alltså ungefär 10 procent billigare.

En skräddare jag pratat med tycker att det kan bli svårt med gränsdragningen. Vad är reparation och vad är förbättring? Han gav som exempel en sliten klänning som sys om till en ny modell. Och frågan är om det inte hade varit bättre att låta alla skrädderiarbeten få en lägre moms. I dag är de mesta jobben ändringar och lagningar. Det är få människor som har råd att låta sy upp kostymer och dräkter hos en skräddare.

Regeringen motiverar det utvidgade rutavdraget och den sänkta momsen med att man vill minska klimatpåverkan, det är bättre för miljön med att reparera än att köpa nytt. Det är gott. Men nog borde det vara viktigt att också se åtgärderna som ett sätt att vidga möjligheterna för människor utan högre utbildning att få jobb. Det är ofta i små reparationsverkstäder, på kemtvätterier, skomakerier, skrädderier och i andra tjänsteföretag som många av dem kan hitta sitt första jobb. Därför finns det anledning att fundera på om momssänkningen inte borde omfattat i stort sett alla verksamheter som dessa företag har. Vinsten blir troligtvis större i det långa loppet än kostnaden blir för momssänkningen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.