Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Regeringen föreslår i höstbudgeten att rut-avdraget halveras, men bara för dem som är under 65 år. För äldre ska det fortfarande vara möjligt att köpa tjänster för upp till 100 000 och få 50 000 kronor i skattesänkning.

Samtidigt vill regeringen sänka bidraget till kommunerna och höja gränsen för vad kommunerna kan ta ut av äldre. Detta väntas leda till höjda hemtjänsttaxor med upp till 2 500 kronor per år.

Redan i dag är det billigare för många äldre att välja privat städning med rutavdrag framför att ha kommunal hemtjänst. En ruttjänst med skatteavdrag ger ofta ett lägre timpris än vad hemtjänsten kostar, särskilt för den som har lite högre pension och inte behöver hjälp så många timmar. Både hemtjänsttaxor och villkor varierar dock i kommunerna. Detta är något som varje kommun själv bestämmer över.

Men det finns ett tak för hur mycket kommunen totalt sett får ta ut i äldreomsorgen. I dessa kostnader räknas hemtjänst, dagverksamhet samt särskilt boende med plats i flerbäddsrum och maxavgiften är i dag 1 780 kronor per månad. Regeringen väntas i höstbudgeten föreslå en höjning till 1 991 kronor från 1 juli nästa år. Samtidigt föreslår regeringen att bidraget till kommunen sänks med 148 miljoner, vilket är detsamma om en höjning kan ge kommunerna i ökade intäkter.  De som påverkas mest är de med stora vårdbehov.

(Men frågan är om alla kommuner höjer. Stockholm har redan aviserat att de inte tänker ta ut bidragssänkningen på pensionärerna i form av ökade taxor. Var pengarna ska tas istället är inte känt.)

I andra ändan har vi sänkt rutavdrag, men bara för alla under 65 år. Det väntas ge mindre arbete för städföretagen och vi har redan sett att de i år avvaktar med anställningar.

Mindre efterfrågan bör därmed pressa priserna på städtjänster. Äldre bör därmed kunna få samma arbete utfört som tidigare, men till en lägre kostnad.

Den som är över 65 år och har en hyfsad pension ställs alltså inför valet att betala en högre hemtjänsttaxa eller att välja en prissänkt privat städfirma med rutavdrag. I dag vinner det privata alternativet i många kommuner. Efter 1 juli nästa år lär det bli så på ännu fler platser.

Redan i dag är det många äldre som reagerat mot stressen i hemtjänsten och mot hur de anställda pressas att utföra vissa tjänster på tid. Den enskilde har också små möjligheter att välja vad som ska göras och inte. Personalomsättningen är dessutom hög.

Den fattiga pensionären får fortsätta att stå ut med detta och troligen till en högre kostnad.

Andra pensionärer kan välja utförare, beställa exakta jobb och räkna med att samma person kommer i stort sett varje gång. Och allt detta till ett lägre pris.

Var det så det var tänkt?

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.