Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbanken valde att inte sänka reporäntan. Däremot blir det ytterligare köp av statsobligationer.

Svensk ekonomi växer och inflationen har rört sig lite uppåt under våren samtidigt har kronan har blivit något starkare. Om inflationen tar fart bör Riksbanken höja reporäntan säger skolboken. Men en starkare krona dämpar inflationen vilket betyder att reporäntan inte bör höjas. Två hötappar alternativt pest eller kolera kan det förenklat beskrivas som.

Mitt i detta står hushållen och undrar över vart bolånen tar vägen. Förr visste vi att när reporäntan ändrades så ändrades också bolåneräntan, framför allt på tremånadersräntan. Men den tiden är förbi. I dag är det andra faktorer som den ränta bankerna betalar för att låna pengar utomlands och olika kapitaltäckningskrav som påverkar starkt. Vi har kunnat se det på att de senare sänkningarna av reporäntan inte haft någon nämnvärd påverkan på de korta bolånen.

Riksbankens beslut att köpa mer statsobligationer har ingen direkt påverkan på hushållen. Men indirekt kan det få stor betydelse. Riksbanken suger upp de obligationer som framför allt livbolagen behöver i sina portföljer. Det blir allt svårare för livbolagen att agera enligt placeringskraven och vi kan se hur de söker med ljus och lykta efter placeringar som ger en stabil avkastning över lång tid. I förlängningen handlar det om hur våra placerade pensionspengar kommer att växa.

Obligationsköpen pressar också ner kronkursen och ska stärka möjligheterna för högre inflation, även om det är en bit kvar till målet på 2 procent. Årets avtalsrörelser ser ut att ge i snitt 2,2 procent men i många bristyrken kan vi nog vänta en del löneglidning så nettot bör bli positivt för de flesta. Mer köpkraft med andra ord.

Pressas kronkursen nedåt gör det lättare för exporten och påverkar därmed jobben positivt. Det har också positiv påverkan på turistindustrin när det blir billigare för utländska besökare. Men för alla som räknar med en utlandssemester i sommar kan det bli lite dyrare. Frågan är dock om Riksbankens förhoppning om en pressad krona slår in. Tidigare försök har gett effekt under några veckor men därefter har kronan fortsatt att öka i värde. Och det är helt rimligt med tanke på att svensk ekonomi växer så det knakar. I år väntas tillväxten bli 3,5-4 procent. Skulle Riksbanken enbart tittat på tillväxten hade vi haft en betydligt högre reporänta i dag.

Nu är vi en liten öppen ekonomi och i praktiken är inte Riksbanken så självständig. När länderna i vår omvärld sänker som ECB och Norge eller dröjer som USA är det omvärldens beslut som styr mer än hur den svenska ekonomin växer.

Riksbanken har inte heller justerat sin prognos för reporäntan framöver. Det dröjer alltså till början av 2017 innan reporäntan höjs, enligt prognosen.

Riksbanken räknar dock med att arbetslösheten minskar mer än i tidigare prognos och att svensk ekonomi växer mer under 2016. Dock går det lite sämre 2017 och 2018 än i tidigare prognoser.

Att inflationen också ökar mer 2016 än i tidigare prognoser, 1 procent mot februaris prognos på 0,7, ska vi dock ta med en liten nypa salt. Det har hänt förr att Riksbanken gör allt för optimistiska (ur sin synvinkel) prognoser förr.

Och boräntorna – de kommer troligen att ligga helt stilla. Och sparräntorna fortsätter att vara i stort sett noll. Dagens reporäntebeslut har i alla fall ingen påverkan.

Så påverkar räntebeskedet dig

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.