Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I år lockar Skatteverket med pengar till påsk. Förutsättningen är att du har en elektronisk brevlåda, ger ett elektroniskt godkännande och har ett anmält konto. Men ha inte för bråttom.

Det kan vara värt att stanna upp och noga se efter om det är något du bör göra. Till exempel kan en annan fördelning mellan makar av räntor eller rotavdrag ge en lägre skatt. Och har du köpt aktier i ett nystartat mindre bolag kan du ha rätt till det fördelaktiga investeraravdraget.

Skatteverket har gått ut med kampanjen om pengar till påsk och redan den 5 april ska det vara möjligt att få skatteåterbäring. Tidigare låg den tidigaste tidpunkten vid midsommar.

En dag innan deklarationen blir offentlig på nätet, vilket är den 21 mars, kom beskedet om förlängd möjlighet att skaffa elektronisk brevlåda. Nu räcker det med att ha den senast den 26 mars. Sista dag för att godkänna deklarationen är den 29 mars om pengarna ska komma till påsk.

Skatteverket räknar med att ungefär 6 miljoner av 7,9 miljoner deklaranter bara ska ge sitt godkännande och inte göra några ändringar eller tillägg. De allra flesta kan godkänna elektroniskt eftersom det finns 7,5 miljoner bank-id och många kan också godkänna med knapptryckning på telefon.

Men många behöver också komplettera deklarationen. Drygt en miljon har näringsverksamhet att deklarera, en kvarts miljon har sålt en bostad och närmare en miljon har reseavdrag.

Antal personer som ska deklarera aktieförsäljning har minskat kraftigt. Från 560 000 personer förra året till 480 000 i år. Förklaringen är främst ökningen i investeringssparkonton, ISK. En ISK har en årlig schablonskatt och ingen skatt på enskilda affärer. Antalet ISK har på ett år ökat från 1,4 till 1,8 miljoner.

Det har också försvunnit ett antal avdrag. Det gäller avdrag för kapitalförvaltning, pensionssparande och gåvor. När det gäller pensionssparande är det dock möjligt att göra avdrag för den som har enskild näringsverksamhet eller den som under hela året har en anställning hos någon som inte erbjuder tjänstepension.

Mycket är ifyllt på blanketten men ibland finns det anledning att ändra. Ett sådant fall är då två har ett gemensamt lån men bara den ena betalar räntorna. Är räntekostnaden över 100 000 kronor ges bara ett avdrag på 21 procent och inte 30 procent på överskjutande. Men genom att fördela om räntekostnaderna mellan låntagarna så att båda har kostnader under 100 000 kronor kan avdraget blir 30 procent för båda.

I fallet med rotarbete som betalas lika av två personer är det viktigt att se till att båda betalar tillräckligt mycket i skatt för att få rotavdraget. Om den ena har låg lön finns risk för kvarskatt. Då kan det vara bra att i deklarationen se om en annan fördelning av avdraget kan vara bättre. Om det visar sig att bara en av två är ägare av bostaden är det också viktigt att det är den som är ägare som får avdraget. För den som inte står som ägare underkänns hela avdraget. Avdragen för rot och rut har minskat i belopp från 23,3 miljarder till 15 miljarder i år. Förklaringen är sänkningen av avdragsmöjlighet för rotarbete från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Skatteverket menar att det alltså att intresset för rotavdrag inte har minskat. Rutavdraget har också ändrats. För personer under 65 år har maximala avdraget sänkts från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Här är avdraget fortfarande 50 procent så det motsvarar köp av arbetstimmar för 100 000 kronor respektive 50 000 kronor. För äldre är taket fortfarande 100 000 kr i köpta timmar.

Skatteverket har redan aviserat att i år kommer rot och rut granskas framför allt när det gäller takarbeten och flyttjänster (som är nytt för 2016). Skatteverket ska även kontrollera bostadsförsäljningar där ägaren har begärt rotavdrag utan att ha bott i bostaden.

Det största, och kanske det minst omtalade avdraget, är investeraravdraget. Det blandas lätt ihop med investeringskontot. Men avdraget syftar till att få människor att satsa på mindre och onoterade bolag, ett slags affärsängelavdrag.

Det är få som utnyttjar avdragsmöjligheten även om antalet kontrolluppgifter ökar. Förra året kom det in 9 655 kontrolluppgifter samt ett antal ansökningar i efterhand. Totalt beviljades avdrag för 5 560 personer. (En person kan ha gjort flera investeringar så antalet personer bli lägre än antalet yrkade avdrag.) Det godkändes avdrag för 243,7 miljoner, vilket gav en skattereduktion på 73,1 miljoner. Hittills i år har det kommit in 2 261 kontrolluppgifter om investeraravdrag. Det är betydligt färre än förra året vid samma tidpunkt då de var 5 896 stycken. Vad som är orsaken till minskningen är oklart men det senaste året har avdraget varit mycket mindre uppmärksammat.

Förenklat innebär investeraravdraget att en privatperson kan satsa upp till 1,3 miljoner kronor per år vid köp av aktier i ett eller flera helt nya aktiebolag eller i nyemissioner hos verksamma bolag. Hälften av beloppet får dras av under kapital i deklarationen, alltså högst 650 000 kronor. Avdraget är 30 procent. Det innebär en skattesänkning på maximalt 195 000 kronor.

Många som startar eget aktiebolag missar att det går att göra investeraravdrag. Är aktiekapitalet 50 000 kronor ger det en skattereduktion på 7 500 kronor.

Det är företaget det investerar i som ska skicka kontrolluppgift till Skatteverket. Men det går också att göra avdraget även om det inte finns någon kontrolluppgift. Då vill Skatteverket att den kommer in i efterhand. Läs mer om investeraravdraget här.

Förra året granskade Skatteverket uthyrning av bostäder och resultatet var att det finns en stor okunskap om att vinsten av uthyrningen ska beskattas. Det är därför troligt att vi kan vänta liknande kontroller även i år.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.