Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Jag var och handlade en mixerstav i går. Inga konstigheter med det, den gamla hade tjänat ut och nåt ska man ju tillreda sin Créme Ninon med.

Den kostade 300 kronor. För ungefär samma peng kan man köpa en ny dammsugare, en elvisp med extra degkrokar eller en brödrost från Philips, inklusive smulbricka och justerbar rostning i sju steg.

Det har aldrig varit så billigt att handla grejer med sladd som nu. Vi kan konsumera allt från elektroniska regnmätare och masserande fotbad till mjukglassmaskiner och elektriska myggdödare utan att plundra plånbokslädret in till sista sekin.

Vi är dopade av billig elektronik och bilar glatt till köplador för att förgylla helgen med en ny pryl med sladd. Det ger en kraftig, men tyvärr snabbt övergående, tillfredställelse att packa upp lådan, plasta av och trycka in sladden i väggen.

Och det är väl lika bra att erkänna det. Jag är en kämpande shopaholic som älskar den lite brända plastdoften av färsk elektronik, just ansluten till elnätet. Fraset från bortriven cellplast, den elektriskt laddade plastfilmen som klibbar vid händerna.

Och det är något mäktigt med tanken att de släpper på vattnet i Harsprånget eller tänder upp reaktorn i Forsmark bara för att jag ska får elektricitet till min mixerstav från OBH Nordica.

Men det gäller att passa på så länge köpfesten fortsätter. För de svenska elektronikkedjorna blöder pengar i ett chickenrace där det handlar om vem som slås ut och vem som blir kvar. Risken att det sluter med ett oligopol, liknande det som finns inom exempelvis leksaker och möbler, är överhängande. De mindre slås ut, jätten gluff-gluff blir kvar, och då sätter han priserna som han vill.

Pessimist, ja kanske. Men när helgmaten kostar hälften så mycket som en ny kaffebryggare, då är det något som är sjukt i prissättningen. Det är dyrare att fylla kylskåpet än prylskåpet.

Och det kan rimligen inte bestå i en evighet.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.